Borstvoeding en griep

Snotterneuzen, koortsig, gehoest, buikpijn… een griepje heb je momenteel zomaar te pakken. Dit is erg vervelend, maar heeft het ook invloed op de borstvoeding? Kan je het griepvirus via de moedermelk naar je kindje verspreiden? En hoe zit het met een griepvaccinatie? We vroegen het Reina van der Scheer van Vereniging Borstvoeding Natuurlijk. Zij vertelde ons over de voordelen van borstvoeding in combinatie met het griepvirus.

Wat is de rol van borstvoeding in de afweer tegen griep?
De kans dat het griepvirus via de moedermelk naar je kind wordt verspreid is aanwezig, maar de kans op verspreiding via druppeltjes of geïnfecteerde handen is vele malen groter. Alle (kunst- en borstgevoede) kinderen kunnen het griepvirus te pakken krijgen. Borstgevoede kinderen zijn echter wel in het voordeel en hebben minder kans om ziek te worden.

Geef je borstvoeding, dan geef je jouw kind via de moedermelk automatisch extra afweerstoffen mee. Deze stoffen zorgen voor een optimale conditie van het slijmvlies van de luchtwegen en het maag-darmkanaal. Daarnaast bevat moedermelk nog meer versterkende stoffen die worden opgenomen in het bloed van je kindje. Al deze stoffen zitten niet in kunstvoeding en versterken zijn afweersysteem. En het mooie is, jij kunt het als moeder gratis aan je kindje geven.

Mag ik borstvoeding geven na een griepvaccinatie?
Als je een griepvaccinatie hebt gehad, mag je gewoon door voeden. Dit is niet gevaarlijk voor je kindje. In een griepprik zit namelijk geen levend virus. De kans om ‘de griep’ via je moedermelk over te dragen na een vaccinatie is er dus niet. Je lichaam maakt antistoffen aan en is daardoor beter beschermd.

Wel of niet voeden als je griep hebt?
Als je de griep hebt wegen de voordelen van borstvoeding geven, en de hierbij horende antistoffen, ruim op tegen het nadeel dat je jouw kindje een mogelijk kleine hoeveelheid virus via de moedermelk kan overbrengen. Wel blijft het uiteraard belangrijk om goed te letten op je handhygiëne en niet naar je kindje toe te niezen of te hoesten.