Jouw bevalling op de gevoelige plaat

Getsje Vijn heeft een prachtige passie. Unieke persoonlijke momenten vastleggen op de gevoelige plaat. Hierbij hoort ook de bevalling. ‘Gek of niet, het komt steeds vaker voor dat ik als fotograaf wordt gevraagd bij de bevalling aanwezig te zijn.’ Zou jij dit ook willen of juist niet?

Alle ‘once in a lifetime’ momenten leggen we tegenwoordig vast op camera als mooie en tastbare herinnering. Voor bruiloften, jubilea en andere belangrijke gebeurtenissen schakelen we dan ook graag een professionele fotograaf in. Echter is het fotograferen van geboortes in Nederland nog een ondergeschoven kindje, terwijl het in landen als Australië en Amerika al veel wordt gedaan.

‘Graag had ik de bevalling van mijn zoon uitgebreid op beeld willen hebben zonder dat het een klinische voorstelling zou worden’, zegt Getsje. Door deze gedachte is ze ook begonnen met bevallingsfotografie. ‘De geboorte van een kind is een prachtige gebeurtenis en een ervaring die je niet even over kan doen. Een tastbare herinnering is dan ontzettend waardevol, zowel voor ouders als voor het kind wanneer het ouder is. Bevallingsfotografie levert prachtige stijlvolle foto’s op die een bijzonder geboorteverhaal vertellen, boordevol emoties van de (aanstaande) ouders.’

Maar hoe gaat het in zijn werk?
‘Tijdens de bevalling beweeg ik me op de achtergrond en zal je me niet of nauwelijks opmerken, maar ondertussen fotografeer ik wel alle details. Denk hierbij aan het verhaal van de moeder, maar ook de vader. Dat gezicht is net zo mooi als hij zijn pasgeborene voor het eerst ziet. Na de geboorte blijf ik nog 2 tot 2,5 uur om de eventuele ontmoeting met broertjes en zusjes vast te leggen. Ook dit zijn zeer speciale momenten. Daarna zal ik een selectie maken en deze foto’s in een film verwerken, met muziek indien gewenst. Alle foto’s zijn netjes, discreet en in zwart/wit.’

Zou jij jouw bevalling ook smaakvol willen vastleggen op de gevoelige plaat? Ga naar Getsje haar Facebookpagina voor meer informatie of stuur haar een mailtje via vijnfotografie@hotmail.com. Voorafgaand aan een shoot vindt uiteraard eerst een kennismaking plaats. Het is een hele intieme gebeurtenis, het is dan ook erg belangrijk dat het contact met elkaar prettig aanvoelt.