Schisis en borstvoeding geven

Het kan voorkomen dat je kind schisis heeft. Dit betekent dat hij of zij een spleet in de lip, kaak of het gehemelte heeft. Einde borstvoeding? Dat hoeft niet. Ook bij kinderen met schisis is het mogelijk borstvoeding te geven.

Borstvoeding bij een kind met een schisis is mogelijk, maar het kan wel veel geduld en uithoudingsvermogen van je vragen. Wij hebben daarom onderstaand alvast een paar tips uitgewerkt, zodat je al een beetje weet wat te doen. Vraag een lactatiekundige voor extra hulp, zij helpt jou hierbij graag.

Wat te doen…
Wanneer er alleen sprake is van een lipspleet, kun je deze opvullen met je zachte borst, een doekje of je kan het dichthouden met je vinger, zodat er een goed vacuüm ontstaat. Bij meerdere variaties van een schisis is het gehemelteplaatje een goed hulpmiddel; je kind kan je borst met zijn tong dan goed op de plaats houden en zo de borst vacuüm zuigen. Wel is het aan te raden om te kiezen voor een glad oppervlak, zodat de tepel niet beschadigd raakt tijdens het voeden. In geval van een geheel open gehemelte zal het voeden aan de borst waarschijnlijk niet lukken.

Het kan zijn dat de voedingen erg lang duren, afhankelijk van welke vorm schisis je kind heeft. Hij kan dan niet effectief drinken en moet er extra hard voor werken. Dit is extra vermoeiend voor hem, maar waarschijnlijk ook voor jou. Meestal zal je moeten kolven om je melkproductie op gang te houden of om te kunnen bijvoeden met moedermelk.

Moedermelk is een lichaamseigen stof en zal niet voor irritaties zorgen als het terugloopt in de open gebieden in het gehemelte van je baby. Na een operatie zorgt het drinken aan de borst voor een sneller herstel; de wond geneest mooier en je kind profiteert van de antibacteriële werking van moedermelk. Bijna alle schisiskindjes hebben vaak een oorontsteking. Alle antistoffen die je kind maar enigszins kan binnenkrijgen via de moedermelk, zijn daarom van groot belang.

Kijk voor meer informatie over borstvoeding op de website van borstvoedingnatuurlijk.