Tips van onze lactatiekundige

De eerste 24 uur na de geboorte

lactatiekundige bewerktDaar is jullie kleine wondertje dan! Je bent moe van de bevalling, maar de adrenaline in je lichaam zorgt ervoor dat je alert bent. Je kunt overspoelt raken door verschillende emoties. Neem de tijd om te genieten van die eerste momenten, maar ook om te wennen aan deze nieuwe situatie.

Huidhonger
De vorige keer schreven we al over dat bijzondere eerste uur en het belang van huid-op-huid contact. Dat blijft ook in de uren daarna belangrijk. Het zal je kindje helpen om zijn lichaamsfuncties en stress te reguleren. Bij jullie als ouders is het veilig en warm. Pasgeborenen hebben ‘huidhonger’ en willen bij (het liefst op je) zijn.

Lekker dichtbij
Na de eerste keer aanleggen vallen de meeste pasgeborenen voor een langere tijd in slaap omdat ze moe zijn van de bevalling. Baby’s worden geboren met hele sterke reflexen die gaandeweg de tijd afnemen, maar vlak na de geboorte zijn deze reflexen nodig om te overleven. Ze moeten leren drinken aan de borst. Samen met jullie starten ze het proces van verbondenheid, genezing en onthaasting. Door je baby dicht bij je te houden, ga je sneller in op signalen om je baby aan de borst te leggen. Zoiets kan bijvoorbeeld ook heel goed met een co-sleeper die je je aan je bed kunt haken/zetten zodat je baby ook ’s nachts dicht bij je is, maar wel op een veilige manier.

De eerste ontlasting
De eerste melk die je geeft is colostrum, dit is een dikke gele vloeistof die boordevol immuunstoffen zit en laxerend werkt. Het zorgt voor de eerste ontlasting (meconium) van de baby. Het is maar een beetje teerachtige hoeveelheid per keer, maar heel geconcentreerd. Het kan ook niet meer zijn, want de maaginhoud van de baby is maar klein. Vaak kleine beetjes drinken en oefenen aan de borst is goed en brengt de borstvoeding op gang. Dit wil zeggen dat je sowieso 8x voedt, maar dit mag altijd meer zijn. Daarnaast heeft de baby voldoende reserves meegekregen van jou in de zwangerschap om de eerste dagen goed door te komen.

De eerste dagen drinkt je baby kleine beetjes:

lactatiekundige kleine beetjes

 

‘Hobbels’ horen erbij
Veel mensen denken dat borstvoeding van nature altijd goed moet gaan, maar het is normaal dat je de eerste dagen wat ‘hobbels’ ervaart. Oefen het goede aanleggen, zodat je tepelkloven voorkomt. Je kraamzus kan je daarbij helpen. En: vraag om hulp als je het lastig vindt!

Vragen?
Stel ze gerust aan je verloskundige of de lactatiekundige. Ook kun je terecht bij een borstvoedingsorganisatie zoals VBN.