‘Ik kijk er enorm naar uit om mijn eigen kindje op de wereld te zetten!’

Interview verloskundige Sasha van Driel


Zwanger zijn is altijd bijzonder, maar als verloskundige in verwachting zijn is natuurlijk extra leuk! Sasha van Driel, verloskundige bij vroedvrouwenpraktijk Pura Vida (Hoorn, Zwaag tot aan Enkhuizen), vertelt: ‘Heel bijzonder om de zwangerschap en straks de bevalling van de andere kant mee te maken. Ik ben nu 37,5 week zwanger. Het voelt waardevol om nu ook uit eigen ervaring te kunnen putten. Collega Petra Jakobs doet de controles en zal straks de bevalling begeleiden. Het geeft iets extra’s aan onze samenwerking. En voor haar prettig om dat vertrouwen te krijgen!’

Controles aan huis
‘Ik heb een eigen echo-ruimte aan huis waar vaak de intake en de eerste termijnecho gedaan worden. Daarnaast doen we de controles vooral aan huis van de zwangere’ zegt Sasha. ‘Dat heeft als voordelen dat we de partner vaker zien omdat we de controles ook einde van de middag of op een avond doen. Als je al kinderen hebt is het ook praktisch: die kunnen thuis gewoon hun middagslaapje doen, in hun eigen vertrouwde omgeving spelen of meehelpen met de controle. Als zwangere heb je bovendien geen ‘last’ van het wachten in een wachtkamer bij een spreekuur dat uitloopt. Voor ons als verloskundigen is het prettig om alvast een beeld te hebben van de gezinssituatie. Qua planning is het wel iets minder efficiënt’ geeft Sasha toe. Dit zit hem vooral in de reistijden. ‘Maar dat nemen we helemaal voor lief.’

 

Kers op de taart 

‘Wat ik extra bijzonder vind aan het hebben van een eigen praktijk, is dat we mensen vaker terug zien. Het is speciaal om meerdere kinderen uit hetzelfde gezin op de wereld te helpen zetten. En straks mag ik mijn eigen kindje op de wereld zetten. Ik kijk er enorm naar uit. Om het vast te houden, te koesteren, en ook om te leren. Want al ben ik verloskundige, ik word gewoon moeder met dezelfde (on)zekerheden als iedereen!’

 

 

We can do it!
‘Aan de (aanstaande) moeders geef ik nog graag als tip mee: Geniet van het moment en sta even stil bij deze bijzondere gebeurtenis. Volg een leuke cursus, massage, doe een fotoshoot of laat bijvoorbeeld een gipsafdruk van je buik maken… En het belangrijkste: vertrouw op je eigen lichaam, je kindje en in je kunnen! Ons vrouwenlichaam is er voor gemaakt. We can do it!’