Borstvoeding & pijnbestrijding

De natuur heeft het prachtig geregeld: moedermelk bevat alle noodzakelijke voedings- en afweerstoffen die je baby nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling. Baby’s vinden het fijn om bij hun moeder aan de borst drinken. Voor jezelf is het ook gezond en fijn: borstvoeding geeft je rust, draagt bij een snel herstel van de bevalling en helpt je een sterke band met je baby te ontwikkelen. Niet voor niets gingen al veel vrouwen je voor met het geven van borstvoeding!

De eerste uren
Het eerste uur na de bevalling is een uitgelezen moment om een goede start te maken met de borstvoeding. Je baby is dan vaak klaarwakker en zal op zoek gaan naar de borst. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. Als je je baby de kans krijgt om binnen één uur na de bevalling aan je borst te drinken gaat het voeden later vaak ook veel gemakkelijker. Soms lukt het niet meteen of zijn er andere oorzaken waarom de baby niet direct aan de borst kan drinken. Lactatiekundige Lonneke Smits van Borstvoeding Horst legt uit: ‘Als er sprake is van pijnbestrijding bij de bevalling heeft dat invloed de borstvoeding. Niet direct op de aanmaak van moedermelk, wel op hoe de eerste uren van jou en je baby verlopen. Als je daar alert op bent kun je de natuur een handje helpen.’

Pijnbestrijding & borstvoeding
Lonneke vertelt verder: De kans dat er ingegrepen wordt bij je bevalling, wordt wat groter als je pijnbestrijding krijgt. Pijnbestrijding, een kunstverlossing of een keizersnede heeft invloed op de reflexen van jou en je baby. Het zal wat langer duren voor een baby goed aan de borst gaat. Probeer ook dan de baby de kans te geven om in huid-op-huidcontact (dus voordat hij is aangekleed) te blijven tot hij er aan toe is om te zoeken naar de borst. Zorg dat jij en je baby de eerste dagen zoveel mogelijk samen zijn. Zo leer je elkaar kennen en kun je voeden op verzoek. Slaap de eerste periode – het liefst het eerste half jaar- bij elkaar op de kamer.’

Ruggenprik
‘Wanneer je een ruggenprik hebt gehad, kan het zijn dat jij en je baby daardoor koorts ontwikkelen. Daardoor blijven jullie opgenomen in het ziekenhuis en uit voorzorg krijg je medicatie. Dat maakt het lastiger om te voeden op verzoek en dicht bij je baby te blijven. Ook als je baby niet de kans heeft gekregen om het eerste uur aan de borst te gaan, kun je gebruik maken van zijn eigen reflexen. Kleed je baby helemaal uit en leg hem bloot tegen je aan, zo merkt hij waar hij is, en zal hij zelf de borst gaan zoeken. Als je baby de eerste uren niet aan de borst drinkt, kun je zelf de borstvoeding alvast op gang brengen door de eerste melk met de hand uit je borst te masseren. Met een theelepeltje geef je dit aan je baby.’

Meer advies
Tijdens de kraamweek staat je kraamzus je bij met raad en daad, waar nodig met handige hulpmiddelen. Wil je meer weten over het geven van borstvoeding? Je kunt terecht bij de vrijwilligsters van de VBN of La Leche League. Heb je meer hulp nodig? Neem dan contact op met een lactatiekundige.