De geboorte van zoon Ravi – deel 2

In deel 2 lees je het vervolg van de geboorte van zoon Ravi. Benieuwd naar deel 1 van dit verhaal? Lees de voorbereidingen van de bevalling en de eerste 10 cm ontsluiting hier.

Bevalling verder inleiden

Een aantal weeën later zagen we haartjes. Het kon niet meer lang duren. Na het beluisteren van de harttonen bleek dat de kleine man er ook wel een beetje klaar voor/mee was. Zijn hartslag liet horen dat hij de druk op zijn hoofdje ook wel begon te voelen. Er werd mij, door de verloskundige, gevraagd om een handje mee te gaan helpen.
Het was 18.30 uur, ik ging aan het hoofd van Jeanine staan en ging met mijn handen op Jeanine haar buik flink mee duwen tijdens een wee. ‘Fundus expressie’, noemen ze dat in medische termen. Jeanine gaf alles wat ze had en duwde met kracht. De verloskundige observeerde aan de onderkant en Jeffrey zijn hand werd ondertussen fijngeknepen. Met resultaat! 3 weeën later kwam het hoofdje naar buiten.

De halve-lotus geboorte

Ik pakte voor de zoveelste keer de telefoon om foto’s te maken.
18.44 uur was het moment dat de wereld even stil stond en de kamer zich vulde met onvoorwaardelijke liefde met een rush van oxytocine – dit is een hormoon dat zorgt dat de spieren van de baarmoeder en melkklieren samentrekken om weeën te wekken tijdens een bevalling. Door Jeanine en Jeffrey werd een klein mannetje, met de mooie naam Ravi, aangepakt die door middel van een krachtige huil liet weten dat hij er was en dat alles goed met hem ging. Opluchting, verwondering en een enorme berg trots zag ik in de ogen van de kersverse papa en mama.

Op deze regenachtige dag mocht de zon toch nog schijnen. Weliswaar niet buiten, maar wel binnen hier in de kamer. Ravi betekent namelijk ‘zon’. 
De placenta volgde snel en met de navelstreng nog uit kloppend kon je dit, met recht, een prachtige halve-lotus geboorte – de navelstreng wordt dan pas doorgeknipt als de placenta geboren is – noemen. De navelstreng werd daarna door Jeffrey doorgeknipt en Ravi mocht het vanaf nu echt helemaal zelf gaan doen.

Na de bevalling

Daarna uit bad en terug naar de slaapkamer voor het minder leuke toetje van een bevalling. Er moest namelijk nog wel gehecht worden. Het nodige werd vakkundig gehecht door de verloskundige terwijl Jeffrey en Jeanine hun verliefde ogen niet van Ravi af konden houden. Ravi kreeg zijn eerste borstvoeding en dit deed hij zo automatisch alsof hij hier al 9 maanden over nagedacht had. Direct vond hij de tepel en dronk hij met volle halen zijn melk. Wat een kanjer. Wat een natuurtalent. Jeanine bleef wat bloed verliezen en dus werd ze onder de douche geholpen om daar even goed te plassen. Dit lukte gelukkig ook en daarna werd het vloeien ook minder. “Ik ben kapot”…”, hoorde ik Jeanine zeggen, eenmaal terug in bed. Helemaal niet gek mama! Je hebt een mega lange marathon gerend op een paar slokjes water. Ondertussen lag Ravi bij papa heerlijk te kroelen.

Controle na bevalling

Tijd voor de controles: Ravi werd gewogen en de weegschaal gaf 3010 gram aan. De verloskundige controleerde Ravi op reflexen en lichamelijke bijzonderheden. Op 1 teelballetje wat nog niet was ingedaald na, was alles helemaal prima. Het was aan papa om hem zijn eerste kleertjes aan te doen. Als een volleerde vader kleedde Jeffrey hem aan. Ik bleef ondertussen foto’s maken. Ik gok dat ik er zo’n 150 maakte in de afgelopen uren. Kleine fragmenten die dit verhaal vertellen. Een verhaal dat nog ieder jaar zal worden verteld en herbeleefd.

Na een paar instructies voor de nacht verlieten de verloskundige en ik dit kersverse gezin.

Ravi, er bestaat geen mooiere naam, en ik mag dat zeggen. Mijn zoon heet namelijk ook Ravi. Jij bent dus de tweede Ravi die ik geboren zag worden. Hier heb ik heel stiekem, toen niemand keek, even een traantje om gelaten. Wat ben je prachtig en wat ben je krachtig! Ik heb dit verhaal voor je geschreven en jij mag je eigen verhaal nu verder afmaken. Maak er een spannend boek van met veel hoogtepunten en spannende avonturen. 
Ik wens je prachtige regenbogen, want ook als het regent, schijn jij als een zon! Het leven is prachtig, net als jij Ravi.

 

Liefs Marly

 

Bedankt lieve kraamzus Marly! Wat heb jij een mooie blog geschreven over en voor kleine Ravi. Ook de foto’s zijn weer prachtig. Marly volgen? Dat kan via Instagram @mamarly

Liefs KraamZus

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *