De maand van de goede voornemens

Zoals heel veel mensen maken we in januari nieuwe voornemens, waar we ons dan hopelijk een paar maanden aan gaan houden. Soms lukt dit, maar soms lukt dit ook helemaal niet.

Zo heb ik bedacht wat gezonder te gaan eten na alle rollades, kalkoen en die heerlijke desserts van de afgelopen maanden.

Voeding is erg belangrijk voor je lichaam. Zo heb ik dit ook meegekregen vanuit de natuurlijke opleiding. Met voeding kun je bepaalde dingen verbeteren of verhelpen in je lichaam.

Van de week mocht ik naar een gezin waar mevrouw was ingeleid. Dit gaat vaak samen met een vochtinfuus. Een paar dagen later in het kraambed had mevrouw vreselijke dikke voeten. Lopen deed zeer en soms werden de voeten helemaal blauw/paars. Ze noemde het zelf olifanten poten. Gelukkig konden we er samen nog om lachen, maar dat vocht moest zo snel mogelijk uit haar lichaam. Dit betekent veel plassen. En om veel en vaak te plassen, is het belangrijk om veel te drinken. Dit was niet het enige wat ik mevrouw adviseerde, want ik maakte ook heerlijke groene smoothies. Lekker met veel spinazie, komkommer, fruit en een stengel bleekselderij. Dit werkt vocht afdrijvend. Dus iedere ochtend stond ik in de keuken om een lekkere smoothie voor deze mevrouw klaar te maken. Mevrouw lag een paar dagen met haar benen omhoog in bed. Gelukkig zag na 2 dagen het vocht in haar voeten en benen er al stukken beter uit! Fijn om het zo te kunnen verhelpen en verbeteren.

Zo had ik een tijd geleden ook een kraamvrouw die veel bloed had verloren. Daarnaast had ze al een laag lichaamsgewicht, waardoor ze zich erg slap voelde. Als een kraamvrouw veel bloed heeft verloren, is hoogstwaarschijnlijk het ijzer in haar lichaam gedaald. Daarom adviseerde ik Floriadix. Dit is een elixer met allemaal goede ijzerrijke voeding in een drank vorm. Ook maakte ik voor deze mevrouw heerlijke smoothies, maar dan met rode bieten. Ik maakte een grote kan vol en zette deze in de koelkast. Drie keer per dag kreeg ze hier een lekker glaasje van.
Daarnaast smeerde ik broodjes, goed dik gesmeerd met appelstroop. Wanneer je ijzerrijke voeding gaat eten, is het wel belangrijk dat je dit niet combineert met een melkproduct zoals boter onder je appelstroop of een glas melk. Melkproducten breken het ijzer af, waardoor het minder effectief is. En dat zou toch jammer zijn.

Deze mevrouw wilde ook graag borstvoeding geven, maar met borstvoeding verbrandt een vrouw het dubbele aan kilocalorieën. Dus is het belangrijk om goede en rijke voeding te eten bij borstvoeding.

Ook is het vanuit de natuurlijke kraamzorg belangrijk om warme voeding te eten. Dit kost je lichaam minder moeite om te verteren. Denk aan een lekkere kom havermout met amandelmelk en een appel. Of een zelfgemaakte soep of bouillon. Maar denk ook aan goede, volle en vette producten. Zo wil iedereen zo snel mogelijk van alle zwangerschapskilo’s af, maar voor je borstvoeding zijn vetten nodig. Dus je mag gewoon een plak cake met slagroom!

Allemaal goede voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te herstellen en voor het aanmaken van goede en rijke stoffen voor de borstvoeding.

Ik vind het zelf heerlijk om gezond te bakken en te koken en bied dit ook aan in de gezinnen, mits hier tijd voor is. Dan maak ik met liefde eten klaar voor ’s avonds. Denk hierbij aan een gezonde ovenschotel of lasagne. Dan hoeven de gezinnen hier niet meer aan te denken en het ’s avonds alleen nog even in de oven te zetten, lekker aan tafel te gaan en te gaan genieten.
Want hoe heerlijk is het als er voor je wordt gekookt!

Hieronder heb ik een recept geplaatst die ik graag met jullie wil delen. Dit recept heb ik geleerd en gemaakt tijdens de opleiding van natuurlijke kraamzorg. Af en toe maak ik deze ook zelf thuis. Heerlijk, lekker makkelijk en boordevol vitamines!

Hieronder een recept om gerstewater te maken. Supergezond en ook nog eens goed voor je weerstand. Een lekker recept om voor iedereen te gebruiken, zeker in de wintermaanden.

Om het gerstewater te maken, is wel een lange voorbereiding nodig, Je kun het beste een dag van tevoren het gerstewater alvast klaarmaken.

Het gebruik advies is om 3 x per dag 100 ml te drinken. Zelf vond ik het erg lekker om te drinken. Het heeft een wat zoete smaak en natuurlijk is het heel goed voor je weerstand.

Gerstewater:

  • 100 gr gerst
  • 2 liter Water
  • 2 vijgen
  • ½ citroen met de schil, om mee te koken
  • ½ kaneelstokje.
  • 1 kruidnagel
  • stukje gember
  • 1 mespuntje zout
  • 2 eetlepels appel of peren diksap
  • 3 dl vruchtensap ik gebruik zelf de appel-mango sap.

Week de gerst 3 tot 5 uur voor. Breng het daarna aan de kook en voeg alle ingrediënten toe, behalve het vruchtensap.
Laat dit geheel 2 uur zachtjes koken. Verwijder daarna de gerst met een zeef en vang het vocht op. Laat dit afkoelen en breng het op smaak met vruchtensap. Je kunt het warm of koud drinken.

Ik ben heel benieuwd of jullie dit recept hebben uitgeprobeerd. Sturen jullie mij dan een berichtje? Via info@kraamzus.nl

 

Liefs Manon

Over Manon

Kraamzus Manon is 29 jaar oud, woont samen in Heerhugowaard en houdt van creatief bezig zijn en sporten. Na het behalen van haar verzorgende IG diploma is ze gaan werken in de ouderenzorg. Snel merkte ze dat dit niet was wat ze wilde. Haar passie lag bij de kraamzorg! Na de sollicitatie was ze direct aangenomen en ze heeft er nog nooit een dag spijt van gehad. Ze werkt met veel passen en liefde in de gezinnen. Is het liefst op de achtergrond aanwezig en legt de ouders volledig in de watten. Ook met de andere kinderen in het gezin maakt ze er een feestje van. Ze wil ieder gezin een bijzondere week geven. Een week om niet snel te vergeten met fijne herinneringen!

Alle blogs van Manon →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *