Dragen in warmte

Zijn jullie ook zo toe aan mooi weer? Vooral dit jaar, in deze rare tijd, snak ik extra naar het mooie, warme voorjaar. De voorspellingen zijn goed, dus kom maar door met die zon! Maar hoe gaan we dat straks doen met het dragen van onze kindjes? Kan dat nog als het warm is? Waar moeten we op gaan letten? Met een paar simpele en effectieve tips kun je het dragen voor jezelf en je kindje een stuk comfortabeler maken én waarborg je de veiligheid van je kindje.

Zweten in de lente en zomer is gegarandeerd wanneer je draagt. Is dit erg? Nee, eigenlijk niet. Door te zweten reguleren jij en je kindje jullie lichaamstemperatuur. Ook zonder te dragen zweet je bij hoge temperaturen, dus natuurlijk ook als je draagt. Door dit als gegeven te accepteren en je hierop in te stellen, krijg je al een andere mindset. Wist je dat moeders in staat zijn om met hun borst de temperatuur van hun kindje te helpen reguleren? Je kunt als moeder je kindje dus helpen om een goede temperatuur te behouden.

Als je zweet, verlies je vocht. Het is belangrijk om dit verlies aan vocht weer aan te vullen. Zowel je kindje als jij moeten meer drinken op een warme dag. Heb hier oog voor, ook als je onderweg bent. Neem regelmatig een drinkpauze en geef ook je kindje voldoende te drinken. Reageer altijd op de signalen van je kindje en bied uit jezelf al vaker vocht aan. Wanneer je borstvoeding geeft, zal je kindje vaker een slokje uit je borst willen drinken en zul je zelf ook meer vocht nodig hebben. Door vaker aan te leggen, zullen je borsten op de vraag reageren en meer melk produceren. Het is zelfs zo dat de samenstelling van je borstmelk zich aanpast bij warm weer! Prachtig he? Kindjes die uitsluitend borstmelk drinken, hoeven geen ander drinken te krijgen. De natuur zal zijn werk doen als je reageert op de vraag van je kindje. Kindjes die flesvoeding krijgen of al ander drinken krijgen, kunnen meer behoefte hebben aan extra vocht naast de gewone voedingen en drinkmomenten. Hoe beter je drinkt, hoe beter je kunt zweten en je dus ook af kunt koelen.

In de winter heb ik jullie aangeraden om met laagjes kleding te dragen om de temperatuur onderweg aan te kunnen passen. Ook bij warm weer is dit erg handig. De draagdoek of drager is ook een laag stof, dus draag eventueel je kindje in een rompertje of in een dun hemd/onderbroekje. Goed ademende kleding (katoen, linnen, bamboe) is erg fijn en neemt ook vocht op. Huid op huid dragen kan fijn zijn, maar levert ook sneller plakkerige situaties op, dus meestal is een dun laagje stof tussen jou en je kindje wel erg fijn.

Natuurlijk is het ook belangrijk om de blend van je draagdoek onder de loep te nemen. Er is ontzettend veel keuze in materiaal van draagdoeken, maar ook van ergonomische dragers. De ene is veel warmer dan de andere. Geweven doeken met linnen, katoen, wol en bamboe kunnen bijvoorbeeld erg fijn zijn om warmte te helpen reguleren. Stretchdoeken met bamboe zijn vaak luchtiger dan de dikke katoenen stretchdoeken. Ook de weving en dikte van de stof van een doek spelen mee in hoe goed de stof ademt. Dit geldt zeker ook voor ergonomische dragers, waarvan sommige heel dik gevoerd zijn, terwijl anderen van draagdoekenstof of een combinatie van stof en mesh gemaakt zijn.

Verder kun je ook met de verschillende knooptechnieken (en type draagdoeken) de warmte beïnvloeden. De ene knooptechniek geeft meer ruimte voor een fris windje door de stof dan de andere. Dragen op je heup en rug kan soms koeler zijn dan op je buik, omdat er minder lichaamscontact is en er vaak minder stof van de doek om je lijf heen zit. Let op dat niet elke knooptechniek voor elke leeftijd geschikt is en ook de verschillende type draagdoeken om bepaalde technieken vragen. Met een stretchdoek kun je bijvoorbeeld niet enkellaags gaan dragen zoals met een geweven doek, omdat dit niet voldoende steun geeft aan je kindje en onveilig is. Is je kindje al groter en kan je kindje al zelfstandig tot zit komen? Dan kun je met een doek of drager er ook voor kiezen om je kindje met de armpjes over de doek of drager te dragen. Je kindje moet dan goed gesteund worden onder de oksels.

Zorg er áltijd voor dat je de doek of drager goed aanspant, ook met warm weer. Je doek of drager te los om doen, zodat er meer lucht bij kan, levert een gevaarlijke situatie op. Je (kleine) baby krijgt onvoldoende steun als je niet goed spant, zakt daardoor in elkaar en kan in ademnood komen. Kijk dus naar alle andere tips om het dragen comfortabel te maken.

  • Probeer zoveel mogelijk in de schaduw te blijven als je draagt. Als je thuis draagt is dat wellicht iets makkelijker dan als je onderweg bent, maar ook onderweg kun je bewust om je heen kijken waar je het beste kunt lopen om zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Bescherm jezelf en je kindje altijd met een goede zonnebrandcrème en zet je kindje een zonnehoedje op die de nek bedekt. Een los zonnehoedje kan minder warm zijn dan bijvoorbeeld het kapje aan de ergonomische drager, omdat je daarmee de ruimte van je kindje meer afsluit en je warmte opvangt. Een fijn briesje in de nek en op het hoofdje kan verkoelend zijn. Je kunt je kindje ook bescherming voor de zon geven met een parasolletje of een licht doekje, maar pas op dat je daarmee juist weer niet teveel warmte vast houdt. Smeer je kindje wel altijd in, ook als je het afschermt met stof.
  • Je kunt ook overwegen om jezelf en je kindje extra te koelen met een handventilator, een waaiertje, een verkoelende pad (niet direct op de huid), koude doeken of met fris water. Natuurlijk is het ook fijn om af en toe even een draagpauze in te lassen, zodat jullie beide even af kunnen koelen buiten de draagdoek of drager. Wat ook erg fijn is voor wat oudere kindjes en ouders: ijsjes eten! 😃
  • Kies je ervoor om je kindje te vervoeren in een kinderwagen of buggy? Dek je kindje dan nooit af met een doek over de kap of buggy! Dit houdt de warmte vast en voorkomt dat er frisse lucht in de wagen komt, waardoor de temperatuur gevaarlijk snel kan stijgen en je kindje uitgeademde lucht inademt en te weinig zuurstof krijgt.
  • En dan nog de allerlaatste tip. Vertrouw op en volg je gevoel. Check regelmatig of jij en je kindje nog comfortabel zijn. Als het niet fijn (meer) voelt, kies dan voor een andere manier van vervoer of geef je over aan een langzamere flow in je dag, pak die lange siësta en buidel lekker binnen in de koelte of in je tuin met je kindje.

Geniet van de lente en zomer!

Liefs Susanne

Over Susanne

Susanne Jongejan is gecertificeerd draagconsulent met een eigen draagwinkel in Leeuwarden. Ze helpt ouders graag bij het leren dragen van hun (pasgeboren) baby’s, peuters en kleuters. Tijdens een consult leer je je kindje veilig en vertrouwd dragen in de ergonomische houding. Of je nou je kindje in een draagdoek of een ergonomische drager wilt dragen, je krijgt altijd advies op maat! Susanne is ook gespecialiseerd in het dragen van kindjes met ‘special needs’. Je mag altijd vrijblijvend contact met haar opnemen om je draagvragen te stellen.

Alle blogs van Susanne →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

  1. Nelleke op zegt:

    Goed om te dit nog even te lezen! Ik ben ruim 40 weken zwanger en voor het eerst van een zomerkindje. Heb je ook nog tips voor het dragen van een baby op het strand? Wij wonen op loopafstand van het strand en met mooi weer ga ik regelmatig met onze twee jongens een uurtje heen. Het dragen van de baby lijkt me dan fijn, zodat ik de handen vrij heb voor de jongens. Ik zit graag aan de waterkant, dus de baby en ik (en de doek) zullen nat worden.

    • Susanne op zegt:

      Hoi Nelleke,

      Daar heb ik zeker tips voor. Er zijn speciale doeken die nat mogen worden en ook dragers die luchtig zijn! Je mag me gerust even mailen, dan help ik je verder!

      Groetjes Susanne

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *