Afgelopen maand had ik een bijzondere kraamweek. Mijn lieve collega had namelijk gevraagd of ik bij haar wilde kramen en of ik natuurlijke kraamzorg wilde toepassen, wanneer het lukte. Natuurlijk kon ik daar alleen met JA op antwoorden! De afdeling planning was op de hoogte en nu duimen dat ze snel gaat bevallen. Al snel kreeg ik ’s avonds een appje dat ze dacht dat of haar vliezen gebroken waren of dat ze mega in haar broek had geplast. Beiden hoopten wij het eerste, want dat zou betekenen dat er binnen 24 uur een klein baby’tje werd geboren.
Na dat appje kon ik natuurlijk niet meer slapen en ben ik wakker gebleven. Mijn collega hield mij gelukkig op de hoogte via de app. Het ging allemaal supersnel en om 1:00 uur ’s nachts kreeg ik het appje: “Kom je deze kant op?”. Met mijn halve uniform al aan sprong ik uit bed, trok de rest ook aan, pakte mijn spullen en racete haar kant op. Spannend! Ik had er super veel zin in. Maar zo dichtbij en dat je collega en tevens vriendin gaat bevallen is ook extra spannend en bijzonder.
Eenmaal aangekomen zag ik mijn collega super goed haar weeën wegzuchten, maar ik zag ook gelijk dat het serious business was. De kleine had er zin in en begon ook te schoppen en te bewegen tijdens de weeën. Al snel volgde de persweeën en ook dit deed ze superknap!
Al snel werd er een prachtige dochter geboren! Mijn collega gaf gelijk aan nog meer krampen te krijgen en leek te voelen dat de placenta ook al wilde komen. Ook al zo snel! De verloskundige vroeg wat mijn collega wilde: eerst afnavelen of eerst de placenta? Ik vertelde haar dat als ze eerst de placenta geboren laat worden, zonder dat de baby is afgenaveld dat je dan spreek van een lotusbevalling. Hier koos ze voor en later werd de baby na ruim een uur afgenaveld. Dan spreken we van een halve lotus. Iets wat niet vaak voorkomt, maar wel je wel voor mag kiezen.
Wat is een halve of gedeeltelijke lotusgeboorte?
Hier wordt de navelstreng wel doorgeknipt, maar pas nadat de placenta geboren is. Meestal wordt dit gedaan in de eerste uren na de geboorte en bijna altijd binnen 24 uur na de geboorte.
Wat is nu precies een lotusbevalling?
Bij een lotusbevalling kiezen de ouders ervoor om de navelstreng niet af te klemmen of door te knippen. De placenta met navelstreng blijft dan aan de baby vastzitten totdat deze er vanzelf afvalt. Dit kan 3 tot 10 dagen duren.
Wanneer je hiervoor kiest, is het belangrijk dat de placenta iedere 24 uur gewassen wordt met lauw water en daarna ingewreven wordt met zout. Je zou nog wat lavendel of rozemarijn over de placenta kunnen doen. Het vocht wat dan overblijft uit de placenta kan dan in het zout trekken. Dit doe je net zolang totdat de navelstreng er vanzelf afvalt. Hierna kun je ermee doen wat je wilt, behalve deze opeten. Je kunt het bijvoorbeeld begraven in de tuin en hier een boom planten of een stukje ingedroogde navelstreng bewaren.
Wat zijn de voor- en nadelen van een lotusbevalling?
De lotusbevalling heeft voor-, maar ook nadelen. Het bloed wat in de placenta zit kan bijvoorbeeld terugstromen naar de baby en hierin zitten nog extra voedingsstoffen.
Ook valt de navelstreng vaak sneller af dan wanneer deze direct na de geboorte is doorgeknipt. Bij een lotusbevallig is dit 3-5 dagen en bij een gewone bevalling 6-7 dagen, maar soms kan dit ook langer duren. De navel ziet er na een lotusbevalling hetzelfde uit als bij een baby waarbij de navelstreng gelijk bij de geboorte is doorgeknipt.
Veel mensen denken dat de placenta erg belangrijk is voor het pasgeboren kindje en dat de baby zelf bepaalt wanneer er afscheid genomen wordt van de placenta. Zo kan de baby rustig afscheid nemen van het huisje waar het toch 9 maanden in gewoond heeft.
Nadeel van een lotusbevalling
Na een lotusbevalling moet je met de kleertjes altijd rekening houden, omdat de navelstreng met de placenta verbonden is. Niet alle kraamvisite zal dit plezierig vinden om de placenta nog bij de baby te zien en de baby vast te houden. Soms komt het voor dat de baby een iets gelere huidskleur krijgt door de lotusgeboorte, maar dit trekt later weer weg en heeft verder geen gevolgen. Daarnaast hebben veel mensen een mening en sommigen uiten deze ook, soms ongevraagd.
Bij mijn collega overkwam de halve lotusbevalling haar een beetje, omdat de placenta zo snel volgde. Van dit bijzondere moment hebben wij een prachtige foto gemaakt. Ook benoemde ze geregeld tijdens de kraamweek hoe blij ze was met het cadeautje dat haar gegeven was. Ze was blij dat ze ervoor had gekozen om het te laten gebeuren.
Na dus ruim een uur heeft de verloskundige samen met de kersverse en trotse papa de baby afgenaveld. Mijn collega had hierin nog een natuurlijke kraamzorg keuze gemaakt. Ze had namelijk gekozen voor een cordring in plaats van een navelklem. Ik zal hieronder kort uitleggen wat een cordring is en wat de voordelen zijn.
Wat is een cordring?
De cordring (ook wel navelstreng-ring) is een steriel strak ringetje die gebruikt wordt voor het afbinden van de navelstreng na de geboorte. Het ringetje is vrijwel gewichtloos en gemaakt van natuurlijk materiaal wat niet irriteert op de gevoelige babyhuid.
Waarom een cordring gebruiken?
Na de bevalling wordt bij veel pasgeborenen de navelstreng doorgeknipt en afgeklemd. Voor het afklemmen van de navelstreng wordt standaard gebruik gemaakt van een navelklem. Een navelklem is een grote, ruim 5,5 cm brede, hard plastic blauwe (soms witte) klem die enkele dagen blijft zitten. De klem wordt vaak door de luier tegen de huid van de baby gedrukt. Dit is niet alleen oncomfortabel voor de baby, maar het verschonen van de luier en verzorgen van de navelstomp gaat ook wat lastiger.
Zou je nu zelf ook graag een cordring willen gebruiken bij jullie aanstaande baby, bespreek dit dan met je verloskundige. Zij kunnen je tips geven waar je deze kunt bestellen en sommige verloskundigenpraktijken verkopen ze zelf ook. De cordring zit niet in het standaard kraampakket. Wel in sommige natuurlijke kraampakketten, zoals in die van Dalalou. Dit pakket moet je zelf aanschaffen en wordt niet vergoed vanuit de verzekering.
Ik hoop dat jullie deze blog weer leuk vonden om te lezen en nieuwe ideeën heeft gebracht om over na te denken of juist helemaal niet.