Ergonomisch dragen; tell me all about it!

Als we het over het dragen van onze kindjes hebben, komt vaak de term ‘ergonomisch dragen’ voorbij. Na het lezen van deze blog weten jullie allemaal wat ergonomisch dragen is en waarom het belangrijk is om ergonomisch te dragen.

In mijn vorige blog vertelde ik jullie dat onze kindjes ‘draaglingen’ zijn, behorende bij de groep zoogdieren die na geboorte van nature op het lijf van hun moeder gedragen worden. De lijfjes van onze kindjes zijn daarvoor gemaakt met bijbehorende fysieke kenmerken en reflexen (1). Ik weet zeker dat velen van jullie deze kenmerken van onze mensenbaby’s herkennen, misschien wel zonder je bewust te zijn dat dít de ergonomische houding van jullie kindjes is, waarover we het altijd hebben in combinatie met dragen. Wie kent het niet? De (pasgeboren) baby die op de borst ligt te buidelen met opgetrokken knietjes, de beentjes iets uit elkaar, een bol ruggetje en de armpjes onder de borst. We noemen het ook wel de ‘kikkerhouding’, de ‘hurk-spreid houding’, de ‘M-houding’ en dus ook de ‘ergonomische (draag)houding’.

Ergonomisch dragen houdt in dat je het lijfje van je kindje in deze natuurlijke houding ondersteunt tijdens het dragen. Dit kan met een goed geknoopte draagdoek of met een passende ergonomische drager. Maar dan is er ook nog je eigen lijf. Je wilt ook op zo’n manier dragen dat het gewicht van je kindje gelijkmatig verdeeld wordt over je eigen lichaam. Je respecteert dus zowel het lijfje van je kindje als dat van jezelf als drager.

Hieronder zie je de ergonomische houding van je kindje in beeld.

Je kindje zit stevig, rechtop tegen jou aan, met ondersteuning van knieholte tot knieholte. De knietjes zitten hoger dan de billetjes en je kindje heeft een licht gebolde rug. De schoudertjes staan licht naar voren gebogen, de onderarmen rusten tegen je borst en de handjes bevinden zich naast het hoofdje. Verder wordt ook het nekje goed ondersteund. Dit is de natuurlijke houding van je kindje, waarbij de heupjes in de juiste positie staan; de heupkop sluit in de heupkom. Daarnaast ligt het hoofdje mooi rechtop, waardoor er een vrije ademweg is (geen kin naar de borst). Je kindje zit in deze houding altijd met het gezichtje naar jou toe. Buik tegen buik. Of als je je kindje op je rug draagt, zijn buik tegen jouw rug. Draag je kindje nooit liggend in de doek in de zogenaamde ‘kommahouding’. Dit is bewezen gevaarlijk voor de ademhaling. Face forward dragen heeft niet de voorkeur, zeker niet voor de structurele, lange draagmomenten. De ergonomische houding wordt niet gegarandeerd en je kindje raakt snel overprikkeld. Ook is het voor jezelf een stuk minder ergonomisch om het gewicht van je af te dragen. In sommige bijzondere situaties kan het soms een optie zijn als alternatief, maar ik raad het je normaliter niet aan.

Is het nou echt zo belangrijk om je kindje in de ergonomische houding te dragen? Ja. Voor de veiligheid en de lichamelijke ontwikkeling van je kindje is gedragen worden in de ergonomische houding belangrijk. Je (pasgeboren) kindje is kwetsbaar en volop in de groei. Door te dragen in de juiste ergonomische houding ondersteun je het ontwikkelende skelet van je kindje optimaal en stimuleer je de groei van de spieren en het zenuwstelsel van je kindje op de juiste, natuurlijke manier. Wanneer je kindje niet goed ondersteund wordt en daarmee zijn lijfje op een verkeerde manier belast wordt, kan dat oncomfortabel zijn voor je kindje en zelfs tot klachten leiden. Regelmatig hoor ik van ouders dat het lijkt alsof hun kindje het niet fijn vindt om gedragen te worden, overstrekken kindjes of blijven ze onrustig. Vaak is er een hele hoop winst te behalen door te zorgen voor de juiste ondersteuning en houding. Ook voor jezelf kan het dragen klachten geven als je niet ergonomisch draagt. Wellicht ervaar je het dragen dan als zwaar, vermoeiend of zelfs pijnlijk, waardoor je er minder van geniet of zelfs mee stopt. Dit is erg jammer, want het kan zo fijn zijn! Je kunt zelfs (in de meeste gevallen) je peuter of kleuter nog met gemak dragen als je ergonomisch draagt.

Er zijn verschillende draagsystemen om ergonomisch mee te dragen. Voor (bijna) iedereen is er een passend systeem. Het knopen van een (geweven) draagdoek, is in principe het meest ergonomisch, omdat een draagdoek (mits op de juiste manier geknoopt), volledig te vormen is naar het lijf van jou en je kindje. De geweven stof geeft een perfecte, allround, stevige steun. Past het knopen niet bij je? Je kunt ook voor een passende ergonomische drager (draagzak) kiezen.

Laat je bij voorkeur wel adviseren door een draagconsulent. Waarom? Er zijn vele dragers op de markt, waarvan er meerdere niet-ergonomisch zijn. De term ‘ergonomisch’ is geen beschermde term en mag op elke drager staan. Een consulent informeert jou eerlijk over verschillende systemen en heeft altijd jullie draagcomfort, de ergonomische houding en veiligheid van je kindje als prioriteit. Er zitten grote verschillen in maten en pasvorm van verschillende dragers. Niet alles is geschikt. Het loont de moeite om te gaan passen tijdens een pasconsult, zodat je geen kat in de draagzak koopt. Je zult versteld staan van de verschillen en je kunt zelf ervaren wat het beste bij jou en je kindje past. Advies op maat is dus belangrijk en draagt bij aan jouw kennis over dragen, waardoor je veilig, vertrouwd en met een passend en goed afgesteld systeem je kindje kunt dragen.

1 – Fysieke kenmerken: hurk-spreid houding en ‘o-benen’, gebold ruggetje, licht voorover gebogen schouders, armpjes voor de borst. Reflexen: Moro-reflex (omklemmingsreflex), grijpreflex, hurk-spreid reflex. 

Liefs Susanne

Over Susanne

Susanne Jongejan is gecertificeerd draagconsulent met een eigen draagwinkel in Leeuwarden. Ze helpt ouders graag bij het leren dragen van hun (pasgeboren) baby’s, peuters en kleuters. Tijdens een consult leer je je kindje veilig en vertrouwd dragen in de ergonomische houding. Of je nou je kindje in een draagdoek of een ergonomische drager wilt dragen, je krijgt altijd advies op maat! Susanne is ook gespecialiseerd in het dragen van kindjes met ‘special needs’. Je mag altijd vrijblijvend contact met haar opnemen om je draagvragen te stellen.

Alle blogs van Susanne →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *