Je kindje dragen met klompvoetjes

Als je je kindje voor het eerst gaat dragen, kan dat best spannend zijn. Wat is de juiste ergonomische houding? Wat is het beste voor mijn kindje en mezelf? Hoe zorg ik ervoor dat ik veilig draag en de doek of drager goed gebruik? Allemaal logische vragen, omdat je het beste wilt voor je kindje. Je kunt je tijdens je zwangerschap al erg verheugen op het moment waarop je je kindje kunt gaan dragen als het eenmaal uit je buik is. Heerlijk dichtbij je, lekker knuffelen samen en zoveel mogelijk tijd in nabijheid doorbrengen.

Zo had ook Lisa al vroeg in haar zwangerschap bedacht dat ze haar kindje graag wilde dragen. Tijdens een echo kregen zij en haar man te horen dat hun kindje geboren zou worden met klompvoetjes. Voor Lisa reden om mij te mailen met de vraag of ze dan haar kindje wel zou kunnen dragen, want dat wilde ze zo graag. Gelukkig kon ik haar meteen gerust stellen. Je kunt een kindje met klompvoetjes zeker dragen! Sterker nog, het is ontzettend fijn en heeft naast alle voordelen van het dragen an sich ook veel voordelen als je kindje een behandeling moet ondergaan die intensief is. En laten we niet vergeten dat dragen ook voor ouders hele positieve effecten kan hebben in een situatie waarin je zorgen hebt, je kindje een medische behandeling moet ondergaan en de start met je kindje niet zorgeloos is. Lisa was opgelucht dat ze haar kindje kon gaan dragen. Ik gaf haar al vast algemene informatie en we spraken af dat ze contact met mij op zou nemen als haar kindje geboren was.

Wanneer een kindje één of twee klompvoetjes heeft, betekent dit dat de voetjes in aanleg een afwijking hebben. Dit geldt overigens niet alleen voor het voetje, maar ook voor het onderbeen. Er is sprake van een verkeerde stand van het been en de voetjes, door een afwijkende aanleg van spieren en pezen. Behandeling van klompvoetjes start een paar dagen na de geboorte. Zo ook bij het dochtertje van Lisa. Een aantal dagen na de geboorte zijn beide voetjes en beentjes van Lisa haar dochter in gips gegaan. De voetjes worden zo beetje bij beetje naar een betere stand begeleid door in ongeveer zes tot acht weken de voet steeds wat verder richting de juiste stand te brengen. Elke week wordt daarbij het gips vernieuwd en het voetje weer in een andere stand gefixeerd.

In de eerste week kwam ik bij Lisa en haar man Johan aan huis om te adviseren over het dragen van hun dochter. Ik had een tas vol met dragers bij me, een draagdoek en poppen om mee te oefenen. Het was ontzettend fijn dat tijdens mijn consult ook Elizabeth, kraamzus in dit gezin, aanwezig was! Zo kon ik niet alleen de ouders adviseren, maar keek ook Elizabeth mee, die deze kennis uiteraard ook weer mee kan nemen om andere gezinnen in de toekomst te kunnen vertellen over de mogelijkheden van het dragen. Eerst gaf ik algemene uitleg over dragen, de voordelen van dragen en de vele mogelijkheden in hun situatie. We keken naar de extra aandachtspunten bij het dragen van hun dochter met de beentjes in het gips. Aangezien gips zwaar is, is het belangrijk de beentjes op de juiste manier te ondersteunen. Ook keken we naar de stand van de beentjes in het gips en hoe we de ergonomische houding van hun dochter zo goed mogelijk konden ondersteunen in een passend draagmiddel. Soms wordt de houding net wat anders, omdat het gips de beentjes in een vaste houding dwingt. Samen keken we naar wat het beste bij hun dochter én bij Lisa en Johan paste. Al gauw ontdekten we een prachtige optie en droegen Lisa en Johan hun dochter voor het eerst lekker bij zich, zoals ze zich tijdens de zwangerschap al voorgesteld hadden.

Wanneer je kindje een behandeling moet ondergaan, zoals met klompvoetjes, is het erg fijn dat je je kindje zoveel mogelijk veiligheid en nabijheid kunt bieden op je lijf. Ongemak en pijn bij een kindje, veroorzaakt door o.a. de behandeling, wordt verzacht door de aanwezigheid van troost van mama of papa. Door veel huid op huid contact wordt oxytocine (knuffelhormoon) aangemaakt wat ook echt pijnstillend is en je kindje een fijn gevoel geeft. De actieve en goed ondersteunde houding in de drager of doek, zorgt er bovendien ook voor dat je kindje zo weinig mogelijk hinder ondervindt van het vastzitten met de beentjes en het zware gips. Dat is fijn voor het verminderen van emotioneel en lichamelijk ongemak, maar de actieve draaghouding en het dragen ondersteunt juist ook de emotionele, sociale én fysieke ontwikkeling van je kindje. Erg welkom, als er toch ook sprake is van een belemmerende factor zoals gips (en later een brace). Direct na het gipsen in het ziekenhuis, is de veiligheid en warmte op het lijf van een van je ouders ook ontzettend fijn, wanneer je als baby in een vreemde omgeving bent en je ongemak ervaart. Nat gips onttrekt ook warmte aan het lijfje van je kindje tijdens het drogen, dus jouw lichaamswarmte is ook gewenst om je kindje lekker op temperatuur te houden.

Als ouder kun je de troost van het dragen ook goed gebruiken als je met je pasgeboren kindje deze behandelingen moet ondergaan. Oxytocine heeft ook op ons volwassenen een goed effect bij spanning, verdriet en zorgen. Je baby lekker veilig bij je houden, beschermen, wiegen en troost geven met de extra steun van een drager, ondersteunt je als ouder ook letterlijk en figuurlijk bij het doormaken en verwerken van moeilijke momenten.

Praktisch gezien is het ook erg fijn dat je makkelijk met je kindje onderweg kunt gaan. Lekker samen wandelen, in huis samen soepel bewegen, het kan!

Na de zes tot acht weken in het gips, wordt bij de meeste kindjes de achillespees gekliefd, waarna de voetjes en beentjes nog drie weken in het gips moeten. Daarna krijgen kindjes vaak een brace (speciaal aangemeten schoentjes met een stang tussen beide voetjes), zodat de voetjes in de juiste stand blijven staan. Deze brace wordt vaak 23 uur per dag gedragen en in een latere fase alleen in de nacht. De behandeling is vaak jaren nodig, tot kindjes ongeveer vier jaar oud zijn. In deze periode kan het dragen veel gemak blijven geven, ook voor peuters.

De dochter van Lisa en Johan heeft nu een aantal weken gips. Elke week kijk ik even met ze mee hoe het gips goed ondersteund zit en welke houding van de beentjes fijn is. Ouders vinden deze geruststelling fijn. Een appje en een foto zijn zo gestuurd en zelfs af en toe even een bezoekje om live mee te kijken bij vragen is super fijn. Over een aantal weken, wanneer hun dochter een brace krijgt, zal ik er ook weer zijn om mee te ondersteunen bij het handig leren dragen met de brace. Want ook dat kan gewoon en zal een hoop extra gemak en vrijheid van beweging geven voor zowel hun dochter als voor de ouders zelf.

Liefs Susanne

Over Susanne

Susanne Jongejan is gecertificeerd draagconsulent met een eigen draagwinkel in Leeuwarden. Ze helpt ouders graag bij het leren dragen van hun (pasgeboren) baby’s, peuters en kleuters. Tijdens een consult leer je je kindje veilig en vertrouwd dragen in de ergonomische houding. Of je nou je kindje in een draagdoek of een ergonomische drager wilt dragen, je krijgt altijd advies op maat! Susanne is ook gespecialiseerd in het dragen van kindjes met ‘special needs’. Je mag altijd vrijblijvend contact met haar opnemen om je draagvragen te stellen.

Alle blogs van Susanne →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

  1. Laura versteegen op zegt:

    Hoi Suzan

    Opluchting om dit te lezen. Wij krijgen een zoontje met twee klompvoetjes in Oktober
    Wij hebben een artipoppe draagzak is die ook geschikt voor het dragen van hem straks?

    • Hoi Laura,
      Wat fijn te lezen dat de informatie van Susanne je goed doet en mooi dat jij jullie zoontje straks geborgenheid en veiligheid kunt bieden. We willen je adviseren om je vraag te mailen naar Susanne, dat kan via info@ikdraagjeverder.nl. Zo kan zij jou goed advies geven. Lieve groet, Leontien – KraamZus

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *