Kort, maar krachtig

Ingezet

Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn ervaringen heb gedeeld met jullie. Ik heb in de tussentijd niet stil gezeten en heb inmiddels weer veel kersverse ouders mogen helpen met hun kindje.

Deze keer werd ik gebeld voor twee gezinnen. In de ochtend en in de middag een gezin. Beide gezinnen hadden namelijk kraamzorg aangevraagd voor 3 uurtjes per dag.

3-uurs zorg

Deze drie uren staan vooral in het teken van moeder en baby. De controles uitvoeren, één voeding meekijken/helpen en er is nog tijd over om in het huishouden te ondersteunen. Waarvan het sanitair het belangrijkste onderdeel is. Dit is erg belangrijk om schoon te maken in verband met de hygiëne voor de kraamvrouw, en natuurlijk ook voor de rest van het gezin. Het overige huishouden gaat in overleg en het is maar net waar de behoefte ligt. Natuurlijk is er ook nog tijd om even met elkaar te zitten, gezellig een praatje te maken of vragen te beantwoorden. En anders wordt hier tijd voor vrij gemaakt, dit is wel zo belangrijk.

Krachtig

Ook al zijn het maar drie uurtjes op een dag. Het is zo belangrijk! De ouders kunnen hun vragen en zorgen bespreken. En mochten er complicaties optreden, dan worden deze door ons als kraamzussen ontdekt. 3 uurtjes = kort, maar KRACHTIG.

Pauze

Het is 25 minuten rijden van de ochtend, naar het gezin in de middag. In deze 25 minuten heb ik tijd voor mezelf om het gezin in de ochtend achter me te laten en de zorg in mijn hoofd af te sluiten. Gelukkig gaat het goed met dit gezin, dus is het makkelijker om het los te laten en me voor te bereiden op het gezin in de middag. Tussendoor eet ik snel een stukje brood, muziekje aan. Zelf vind ik dit een fijn moment om tot rust te komen.

Informatie

Het is elke keer wel weer schakelen. Had ik dit in het ene gezin al wel verteld of juist nog niet in het andere gezin? Was het weer tijd voor een badje? Zouden we vandaag contact hebben met de verloskundige? Gelukkig hebben we onze tablet als geheugensteuntje, maar dan nog worden er onderwerpen soms twee keer besproken. Maar liever een keer te veel, dan niet. Ik probeer elke dag in beide gezinnen hetzelfde te vertellen, de ‘standaard’ onderwerpen, zodat ik zeker weet dat ze bij beiden besproken zijn. Dit zijn onderwerpen als stuwing, ontlasting, bekkenbodem en de vitamines.

Via de tablet noteren we alle gegevens en informatie over het gezin en de afspraken met de verloskundige. Ook zetten de gezinnen daar de voedingen in. Zo is het dossier compleet en inzichtelijk voor mij, het gezin en de verloskundige. Dus ik kan meekijken in de dossiers van beide gezinnen, maar dit doe ik zelf nu niet. Dan wordt het voor mij alleen maar verwarrender. Tijdens de 3-uurs zorg in de ochtend ben ik volledig op dat gezin gericht en in de middag volledig op het andere gezin. Zo krijgt elk gezin de volledige aandacht en zorg.

Controles

In het weekend zijn de oudere kinderen vrij van school. De kraamvrouw lag op de bank, zodat ik de baarmoederstand kon voelen en de hartslag kon meten. Voor het meten van de hartslag gebruik ik een zandloper. Deze vinden alle kindjes zeer interessant. Zo ook deze drie grote broer en zussen. Wat is dat? Mag ik kijken? Wat doe je? Nadat ik het heb uitgelegd, liet ik de kinderen zien waar ze hun eigen hartslag konden voelen op hun pols. Dit was een groot succes. Direct werd ook mijn en elkaar hartslag gevoeld. Ze vonden het vooral erg grappig en het was leuk dat ze hier zo geïnteresseerd in waren. En dit is natuurlijk ook een makkelijk onderwerp om het uit te leggen en voor te doen.

Want als kraamzus krijg je ook weleens moeilijkere vragen zoals ‘waar komt een baby uit’ en ‘hoe komt een baby in de buik’?

En jullie als (aanstaande) ouders wordt ook het hemd van het lijf gevraagd. Ik ben erg benieuwd. Wat was jullie gekste, moeilijkste of grappigste vraag?

Liefs Hinke

Over Hinke

Waar anderen soms nog even op afstand gehouden worden maakt Hinke gezinnen mee in de mooiste week van hun leven. Ze geeft kersverse ouders graag een onvergetelijke start met hun kleine zoon of dochtertje. Ze betrekt broertjes en zusjes graag in de zorg voor de pasgeboren baby! In haar blogs laat ze je meegenieten van haar bijzondere beroep.

Alle blogs van Hinke →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *