Seks na de bevalling

Over urineverlies na een bevalling praten we nog wel. Dat hoort er min of meer voor veel vrouwen bij. Wat natuurlijk niet helemaal waar is, want geen enkele klacht hoort erbij.

Het is altijd goed om met oefeningen te beginnen of hulp te zoeken als er klachten zijn, of dit nu om urineverlies gaat, een gevoel van een verzakking of pijn bij het vrijen. Wist je dat 1 op de 10 vrouwen vrijt met pijn? Best veel vind ik.

De eerste keer

De eerste keer weer seks na de bevalling kan best spannend zijn, voor zowel jou als voor je partner. Sommigen kijken er naar uit en anderen stellen het juist uit. Belangrijk is om er samen over te praten. Want bij seks wordt al gauw aan penetratie gedacht en dat is nu juist waar de meeste vrouwen tegenop zien. Kijk wat jullie onder seks verstaan en wat jullie wensen zijn. Kies eventueel eerst voor andere vormen van intiem zijn, geef elkaar bijvoorbeeld een massage. Zo verleg je de focus, wat zorgt voor meer ontspanning en wat ruimte geeft voor opwinding.

Pijnklachten bij de seks na de bevalling

Pijn bij het vrijen komt dus best veel voor. Vaak wordt gedacht dat alleen vrouwen na de overgang deze klachten hebben, maar dat is niet helemaal waar. Ook jonge vrouwen hebben er last van en ook vrouwen na de bevalling kunnen er last van hebben. De pijn zit vaak bij de ingang van de vagina, maar de pijn kan ook dieper in de vagina zitten of in de onderbuik. Pijn zorgt altijd voor meer spanning in je lichaam. Als je dus pijn voelt tijdens de penetratie, zal de spanning in je bekkenbodemspieren omhoog gaan en zo kan de pijn steeds erger worden. Je zit als het ware vast in een cirkel van spanning-pijn-meer spanning-meer pijn.

Pijnklachten kunnen na de bevalling ontstaan. Ook als je daarvoor nooit klachten hebt gehad. Een eventueel litteken kan bijvoorbeeld pijn doen, maar er kan ook pijn ontstaan omdat de vagina droger is dan je gewend was (dit kan komen door de veranderde hormonen in je lijf). Of misschien word je afgeleid door een huilende baby of vind je het spannend en kun je daardoor niet goed ontspannen. Het kan trouwens ook zijn dat je minder voelt van de penetratie dan dat je gewend bent, of dat je partner minder voelt. Praat hierover met elkaar. Zo kan je samen onderzoeken wat er verandert is en op zoek gaan naar andere manieren van vrijen die voor beiden prettig zijn.

Nieuwe situatie

De zin in seks kan ook minder zijn na de bevalling. Of dat er een verschil in verlangen naar elkaar ontstaat. Dat is niet raar. De situatie is immers helemaal nieuw: je bent nu ook vader en moeder, en niet alleen meer liefdespartners. Het slapen gaat vaak wat slechter waardoor jullie meer vermoeid kunnen zijn, je lichaam is veranderd en jullie hebben er verantwoordelijkheden bij gekregen waardoor je hoofd misschien ook niet zo naar seks staat. Dus neem de tijd om dit alles een plekje te geven.

Tip: Maak tijd voor elkaar vrij. Ga samen wat leuks doen of verras elkaar met een cadeautje.

Vrijen hoort leuk, prettig en fijn te zijn, ook na de bevalling. Er zijn drie dingen die (medisch gezien) belangrijk zijn:

  1. Geen seks als je nog vloeit.
  2. Een eventuele knip of scheurtje moet goed hersteld zijn voordat je weer seks hebt.
  3. Pijn is stoppen. Altijd. Seks hoort niet pijn te doen. Zolang penetratie pijnlijk is, kies dan andere vormen om het samen fijn te hebben.

Prettiger gevoel

Gaan eventuele pijnklachten niet over of is er iets anders wat je weerhoudt om weer seksueel actief te worden, maak dan gerust een afspraak bij een bekkenfysiotherapeut. Het is bijvoorbeeld goed om oefeningen voor je bekkenbodem te gaan doen, dit zal je helpen om beter te ontspannen en maken de spieren ook weer sterker. Ook kan een goede uitleg, en kunnen adviezen en oefeningen die je samen met je partner kan doen, helpen. Dit alles kan zorgen voor een prettiger gevoel bij het vrijen. Tips lezen? Klik hier. 

Geef jezelf de tijd om te herstellen, luister goed naar je lichaam en praat met je partner. Zo zorg je ervoor dat je zowel lichamelijk als mentaal weer klaar bent om met seks te beginnen. En wanneer dat is, bepaal je helemaal zelf.

Benieuwd naar tips van de fysiotherapeut? Lees hier meer.
Meer leuke en informatieve blogs lezen? Klik hier.

Liefs Marleen

Over Marleen

Ik ben sinds 2010 werkzaam in het Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum Leeuwarden (onderdeel van Fitaal). Daarvoor heb ik 10 jaar als psychosomatisch en algemeen fysiotherapeut gewerkt in zowel een particuliere praktijk als in het Medisch Centrum Leeuwarden. Vanaf 2010 ben ik mij als fysiotherapeut gaan richten op de bekken- en bekkenbodemproblematiek en heb ik o.a. de drie-jarige Master opleiding Bekkenfysiotherapie gevolgd in Amersfoort. Ik wil graag het verborgen vrouwenleed in het bekkengebied bespreekbaar maken. Door de zwangerschap en de bevalling heeft de bekkenbodem het wel even te verduren. Als je 6-8 weken na de bevalling nog (pijn)klachten hebt in de bekkenbodem, neem dan zeker contact op met een bekkenfysiotherapeut.

Alle blogs van Marleen →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *