Extra vitamines tijdens je zwangerschap

Het lichaam is tijdens de zwangerschap hard aan het werk. Dit is natuurlijk niet zo gek, want er groeit en ontwikkelt zich 9 maanden lang een kindje in je buik. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je veel vitamines en mineralen binnen. Denk je iets extra’s nodig te hebben? Ontdek het hier!

Foliumzuur

We schreven er al eens eerder over, maar het slikken van foliumzuur ondersteunt je kindje in de groei en ontwikkeling in je buik. Begin hier dus ook al tijdig mee. Hiermee maak je de kans op afwijkingen zoals een hazenlip of open ruggetje, vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk. De juiste dosering voor tijdens je zwangerschap lees je hier.  

The sun is shining

Vitamine D – zon in een pilletje! Zo simpel is het natuurlijk niet, maar vitamine D wordt automatisch aangemaakt wanneer je buiten in de zon bent. Hierdoor neem je calcium goed op uit voeding, wat weer nodig is voor de opbouw en instandhouding van stevige botten. Ook is het goed voor een normale spierfunctie en je immuunsysteem. Niet onbelangrijk dus, en daarom wordt ook geadviseerd om extra vitamine D te slikken tijdens je zwangerschap; 10 microgram per dag. Ben je veel buiten en pak je genoeg zonuren mee? Dan gaat het proces zo in zijn werk.
Je lichaam maakt vitamine D aan wanneer je elke dag 15 tot 30 minuten in de zon bent, wanneer deze op zijn hoogst staat.

Een dag geen zon? No worries, want je slaat vitamine D op in je lichaam. In de zomer wordt er dan ook een voorraadje opgeslagen voor de herfst en winter. Vitamine D kun je ook uit voeding halen. Vette vis zoals zalm is hier een goed voorbeeld van. Extra calcium kun je halen uit zuivel zoals kaas en yoghurt. Dus niet alleen de zon, maar ook voeding kunnen je ondersteunen.

Extra ijzer

Als je zwanger bent, heb je meer bloed. Dus moet er meer hemoglobine (Hb) aangemaakt worden, waarvan ijzer een belangrijke stof is. De kans op ijzertekort is dan groter, want daarnaast is het ook nodig voor je groeiende baby en placenta. En hier komt weer de gezonde en gevarieerde voeding om de hoek kijken. Kies in deze vooral voor ijzerrijk voedsel. Bij ijzerrijk eten kun je denken aan ijzerrijke groenten zoals broccoli, bieten, andijvie en groene bladgroenten. In vlees zit ook veel ijzer, net zoals eieren en volkoren producten. Via vlees wordt het makkelijkste ijzer opgenomen door je lichaam. Ben je vegetarisch? Let dan extra goed op deze inname.

Zeg eens a

Wanneer jij je voeding op orde hebt, heb je in principe geen extra vitaminepillen nodig. Wanneer je ervoor kiest om ze wel te nemen, moet je wel goed letten op de samenstelling. De gewone vitaminepillen zijn soms niet geschikt vanwege de hoge hoeveelheid vitamine A.

Te veel van dit vitamine verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Aangeraden wordt dan ook om te kiezen voor een multivitaminen, speciaal voor zwangere vrouwen. Wanneer je deze slikt, hoef je ook geen extra foliumzuur of vitamine D te slikken. Deze zijn hierin meegenomen. Hetzelfde geldt voor vitamine B12. Dit is nodig en essentieel voor de vorming van het zenuwstelsel, vorming van de DNA en de groei van je kindje. Slik je multivitaminen, dan is deze al toegevoegd!

Liefs KraamZus

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *