Voorstelblog: ikdraagjeverder.nl

Daar is ze! Na een laatste krachtsinspanning, wordt mijn dochter geboren en houd ik haar voor het eerst tegen mijn blote borst. De eerste paar uren lig ik huid op huid met haar en drinkt ze voor het eerst aan mijn borst. Dit is wat ik zo graag wilde. Zo natuurlijk mogelijk thuis bevallen, in kracht en vertrouwen, en daarna mijn dochter nabijheid en veiligheid geven op mijn lijf. Ik wist dat dit belangrijk is voor een pasgeboren kindje. Ik was blij en opgelucht dat ik haar dit kon geven. Want ik was me er ook bewust van dat het soms allemaal anders kan lopen.

Mijn dochter was prachtig, dronk goed, groeide goed. Maar er was ook een downside. Ze huilde. Veel. Uren en uren van onrust, overstrekken en huilen. Ik hield haar bij me, troostte haar, wiegde haar. Ook vroegen mijn man en ik om hulp. Ik voelde dat er iets was met mijn dochter. Maar wat? Hulp kwam niet. Ik kreeg advies om te stoppen met borstvoeding, want ik had vast niet genoeg. Ik kreeg advies om haar te laten huilen. Het zou vanzelf wel over gaan. Deze adviezen pasten niet bij mij. Ik wilde er voor haar zijn. Stoppen met borstvoeding terwijl ze zo goed groeide? No way! Alleen laten huilen? No way! Bij mij en mijn man kwam ze het beste tot rust. In onze armen, zacht wiegend en lopend door de kamer. En als ze toch huilde, dan voelde ze in ieder geval dat wij er voor haar waren. Dat we haar hoorden. Ik was moe. Moe van de gebroken nachten, moe van het huilen, van het vele troosten. Mijn schouders, nek en rug deden behoorlijk pijn. Maar ik hield haar vast.

En toen kwam het ‘life changing moment’. Dat was het echt. Ik kreeg een tas met tweedehands kleren voor mijn dochter en daarin zat ook een draagdoek. Ik knoopte de draagdoek om en mijn dochter ontspande. Ze sliep uren achtereen en als ze wakker was, zag ik eindelijk een kindje dat rust vond en ontspannen om zich heen keek. Er ontstond ruimte voor contact. Het gaf haar troost en mij ook. Eindelijk kon ik voor mijn gevoel meer doen voor haar en ontstond er een wereld buiten het huilen. Mijn lijf voelde ontlast en ik kon naar buiten! Even in de frisse lucht zijn, een wandeling maken met mijn dochter op haar meest fijne en veilige plekje. Maandenlang woonde ze in de draagdoek. Mijn man en ik droegen haar beide het grootste gedeelte van de dag. Huilen deed ze ook nog wel veel, maar de doek maakte het dragen lichter. We leerden onze dochter steeds beter kennen en ontwikkelden samen als gezin. Ik las veel over het dragen van je kindje, verdiepte me in de vele voordelen ervan. Ik leerde daardoor nog meer over de natuurlijke behoeftes van mensenbaby’s, hun instincten en de natuurlijke ontwikkeling. Ik ontdekte zelfs dat onze manier van opvoeden, mijn instinctieve gevoel om haar nabij te houden, paste bij het ‘Natuurlijk Ouderschap’. Het voelde allemaal zo logisch en ik herkende het allemaal in de praktijk. Het vele huilen stopte na een aantal maanden en onze dochter ontwikkelde verder geweldig. Ik genoot enorm van het dragen van mijn dochter en ik wilde hier meer mee doen. Deze passie wilde ik gaan delen!

Lange tijd werkte ik als hulpverlener met kinderen en volwassenen. Ik heb gezien hoe belangrijk een veilige hechting is voor een kind en helaas ook wat de effecten zijn wanneer deze basis beschadigd is. Je basis draag je je hele leven met je mee. Hoewel ik niet zo houd van cheesy quotes, zijn ze soms toch wel handig als je een punt wilt maken. Dus ik gooi er even één in: ‘It is easier to build strong children then to repair broken adults’. Hoewel ik het niet perse ‘easy’ zou willen noemen om een kindje groot te brengen (wat is het soms zwaar), snappen jullie vast het punt. Ik heb altijd gevoeld dat ik meer wilde betekenen in die basis. Ondersteunen bij het creëren van een veilige hechting bij jonge kinderen. Want dáár begint het. Daar ben ik graag van waarde. Het dragen van je kindje is hierbij erg behulpzaam.

In mijn volgende blogs vertel ik je daar graag meer over in detail. Want inmiddels ben ik al geruime tijd gecertificeerd draagconsulent, opgeleid bij die TrageSchule, en kan ik je alles vertellen over het ergonomisch dragen van je kindje(s), de vele voordelen die het dragen heeft en welke draagsystemen je hiervoor kunt gebruiken. Je kunt bij mij terecht voor advies op maat en verschillende soorten draagconsulten. Tijdens een consult leer ik je om je kindje veilig en vertrouwd te dragen met een draagdoek of ergonomische drager. Het is echt zo fijn om je kindje zo dichtbij te houden! Ik ben ook gespecialiseerd in het dragen van kindjes met special needs. Is je kindje bijvoorbeeld prematuur of dysmatuur geboren? Heeft je kindje een spreidbroekje of klompvoetjes etc.? Ik help je graag! En weet je wat gaaf is? Twee jaar geleden heb ik de enige draagwinkel in het Noorden geopend, nét aan de buitenste rand van het centrum van Leeuwarden. Ja, dat ben ik ook; als ik iets doe dan ga ik ook all the way in!

Wat heeft mijn dochter me veel geleerd. Luisteren naar mijn en haar instincten, sensitief reageren op haar behoeftes en ik ontdekte het Natuurlijk Ouderschap. Ze heeft me laten zien waar het in het leven echt om draait. In dit proces gaf ze me ook nog eens de inspiratie om mijn eigen bedrijf op te zetten en ontwikkelde ik een missie: WEAR ALL THE INFANTS!

Ikdraagjeverder.nl

Liefs Susanne

Over Susanne

Susanne Jongejan is gecertificeerd draagconsulent met een eigen draagwinkel in Leeuwarden. Ze helpt ouders graag bij het leren dragen van hun (pasgeboren) baby’s, peuters en kleuters. Tijdens een consult leer je je kindje veilig en vertrouwd dragen in de ergonomische houding. Of je nou je kindje in een draagdoek of een ergonomische drager wilt dragen, je krijgt altijd advies op maat! Susanne is ook gespecialiseerd in het dragen van kindjes met ‘special needs’. Je mag altijd vrijblijvend contact met haar opnemen om je draagvragen te stellen.

Alle blogs van Susanne →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

  1. Inge op zegt:

    Wat een prachtig verhaal. Ik wilde dat deze kennis ook zo verspreid werd toen ik mijn “huiler” probeerde te troosten. Ik denk dat dit het belangrijkste is wat je huilertje nodig heeft. Troost, veiligheid, nabijheid en geen leger vsn mensen die weten hoe het moet masr uuteindelijk niet evht helpen. Fijn dat jij er bent Susanne!

    • Susanne op zegt:

      Dankjewel Inge. Wat is het ingrijpend als je kindje veel huilt he? Soms ontdek je later pas wat helpend had kunnen zijn. Ik doe in ieder geval erg mijn best om deze informatie tijdig bij ouders te brengen, zodat ze geholpen zijn.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *