Zijn goede draagdoeken en ergonomische dragers duur?

Alleen het allerbeste voor onze kleine baby, toch? De vraag welke draagdoek of drager het beste is, krijg ik daarom vaak. Daarop geef ik altijd aan dat dat heel verschillend kan zijn per persoon, baby en kind.

Wat voor jou het beste is, hoeft dat niet te zijn voor je vriendin, zus, partner, etc. Dat hangt namelijk af van veel verschillende factoren. Wat zegt de prijs van een draagdoek of drager over wat ‘het beste’ is? Is een kwalitatief goede draagdoek of drager altijd duur? En wat is ‘duur’ eigenlijk? Een hogere prijs, zegt (bijna) niks over wat ‘het beste’ is. Dat is alvast goed nieuws!

Draagdoeken in alle soorten prijscategorieën

Ik ga het heel concreet voor je maken, want dat is lekker duidelijk. Een geweven draagdoek kun je bij me kopen vanaf €30,-. Je hebt dan een standaard maat van katoen. Geen fancy kleuren en printjes. Gewoon wit, simpel, praktisch! En daar gaat het grotendeels om. Dat je je baby veilig kunt dragen. Heb je meer te besteden en wíl je meer besteden? Dan kun je uiteraard meer uitgeven aan een doek met kleur, printjes en verschillende blends (katoen, linnen, wolsoorten, zijde etc.). Zelfs dan hoef je nog steeds niet heel veel geld uit te geven voor een kwalitatief goede doek. Voor €70,- euro heb je al veel keuze en heb je nog meer te besteden, kun je erin zwemmen. Er zijn namelijk ook gewoon meerdere merken die verschillende prijzen hanteren. Net als met kleding kun je in verschillende prijssegmenten shoppen. Nog een belangrijke tip: niet alle doeken zijn geschikt voor alle kindjes. Er zit namelijk veel verschil in dikte, draagkracht en stugheid van doeken, waardoor alleen op print en looks of prijs uitkiezen sowieso geen goed idee is! Laat je adviseren. Dat scheelt vaak ook al veel geld, omdat je de miskopen omzeilt.

Ergonomische draagdoek

En hoe zit dat dan met ergonomische dragers? Bijna hetzelfde verhaal als met de doeken, hoewel je met een goede ergonomische drager wel met een hogere prijs start dan met de doeken. Een goede ergonomische drager kun je bij mij kopen vanaf ongeveer €100,-. Rond de €120/130,- heb je al enorm veel meer keuze tussen verschillende type dragers van verschillende merken. Ook voor dragers geldt weer dat je meer geld kunt uitgeven als je dat wilt, maar het hóeft niet! En ook hier moet je weer goed opletten of een bepaalde drager ergonomisch is en geschikt is voor jouw lijf en de maat van jouw kindje. Printje en looks is écht minder belangrijk dan de veiligheid en het comfort voor jou en je kindje. Met het juiste advies kun je echter eigenlijk altijd uitkomen op een geschikte drager die voldoet aan je wensen qua looks én aan de eisen van veiligheid en ergonomie. Ook peuter- en kleuterdragers zijn verkrijgbaar voor bovenstaande prijzen.

Zie je een drager voor een paar tientjes? Of sneup je op Ali? Dan zegt dat vaak wél iets over de kwaliteit. Dan kun je er vanuit gaan dat de drager niet ergonomisch is of dat je een namaakproduct hebt gevonden, die vaak niet veilig is. Wat mij betreft een no go! Zie je een drager met een erg hoge prijs? Dat zegt niet automatisch dat hij dus goed is.

Wat is duur?

En dan nog even terug naar een belangrijke vraag. ‘Wat is duur’? Toen ik laatst tegen iemand zei dat ik iets duur vond, vroeg ze mij ‘Is het duur of kost het veel geld?’ Ik vond het een verrassende vraag die mij hielp om iets in perspectief te zien. Als een product of dienst veel waard is, is een passende prijs (soms veel geld) het wel dubbel en dwars waard en is het daarmee niet duur. Veel geld kan het wel zijn. Koop je een draagdoek van €200,- dan is dat best een uitgave. Maar draag je daarmee je baby langer dan een jaar en misschien wel elke dag? En heb je daar enorm veel plezier van en maakt dragen het ouderschap wellicht een stuk makkelijker? Dan is het totaal niet duur. En hoewel we uiteraard graag zoveel mogelijk geld in onze portemonnee houden, is het voor de producent van een product uiteraard ook niet mogelijk om een goed en eerlijk product gratis en voor niks voor je te produceren.

Persoonlijk advies

Vraag je deskundig advies van een gecertificeerd draagconsulent? Dan betaal je uiteraard een eerlijke prijs voor de dienst, waar ook weer veel onzichtbare kosten achter schuil gaan. Je krijgt belangrijke info over veiligheid, ergonomie, comfort van dragen en je vindt een veilig en passend product waar je echt van kunt genieten. Zo kun je een zeer lange tijd met plezier dragen. Heel veel waard.

Heb je echt geen of weinig geld te besteden en wil je toch je kindje veilig en ergonomisch dragen? Ik heb 2e hands dragers en doeken die met liefde gedoneerd zijn door ouders om weer een ander kindje te kunnen dragen. Als je weinig tot niks te besteden hebt, is een goede draagdoek soms wel gewoon te duur. Dan sta ik ook met liefde voor je klaar, want fijn kunnen dragen is goud waard!
Klik hier voor de website van Susanne Jongejan.

Meer leuke en informatieve blogs lezen? Klik hier.

Liefs Susanne

Over Susanne

Susanne Jongejan is gecertificeerd draagconsulent met een eigen draagwinkel in Leeuwarden. Ze helpt ouders graag bij het leren dragen van hun (pasgeboren) baby’s, peuters en kleuters. Tijdens een consult leer je je kindje veilig en vertrouwd dragen in de ergonomische houding. Of je nou je kindje in een draagdoek of een ergonomische drager wilt dragen, je krijgt altijd advies op maat! Susanne is ook gespecialiseerd in het dragen van kindjes met ‘special needs’. Je mag altijd vrijblijvend contact met haar opnemen om je draagvragen te stellen.

Alle blogs van Susanne →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *