Interview met jouw verloskundige:

Geef je over aan de weeën. Die pijn verdwijnt weer als jullie kindje er is!’

Wie: Alice Postma- de Wit, Jantine Vogelzang en Welmoed Hemeltjen
Wat:
Verloskundigenpraktijk Bolsward
Meest bijzondere ervaring: Verloskundige Jantine vertelt: ‘Elke bevalling is bijzonder! Voor mij persoonlijk vind ik het bijzonder dat ik de bevallingen bij mijn zus mocht begeleiden. Zeker bij hun eerste was dat speciaal. Ik zag ze heit en mem worden! Ook bij het tweede en derde kindje was dat bijzonder. Bij de geboorte van hun jongste wilde mijn nichtje graag helpen de baby aan te kleden. We hebben gewacht met wegen en aankleden tot mijn nichtje er was. Samen met kraamzus Hotske heeft ze de baby mooie kleertjes aangetrokken. Ze vond het prachtig!’
Is de thuisbevalling veilig? ‘Ja, die is veilig. Als verloskundigen doen we een risicoselectie. En juist daarom is thuis bevallen veilig. Als er een verhoogde kans op complicaties is, dan verwijzen we door. Een gezonde moeder en baby staan bij ons voorop. We willen aanstaande ouders een bijzondere ervaring geven. Soms willen ze eerst graag bevallen in het ziekenhuis, maar bedenken ze zich naarmate de zwangerschap vordert. Met het groeien van je buik groeit ook het vertrouwen in je lichaam en de baby. Het is belangrijk dat je bevalt waar jij wil. Waar jij kunt ontspannen. En als dat in het ziekenhuis is, is dat ook goed. Als het maar geen schijnveiligheid is.’
Tip van verloskundige Jantine: ‘Beval daar waar jij je kunt ontspannen met mensen om je heen waar je je veilig bij voelt. Geef je over aan de weeën. Die pijn verdwijnt weer als jullie kindje er is!’