Jouw verloskundige vertelt:

‘Ik gun het de baby om zijn ouders die eerste week om zich heen te hebben’

Wie: Oda Kerkvliet en vaste waarneemster Monique Duran
Wat: Verloskundepraktijk De Kompe
Waar: Gorredijk
Bijzondere ervaring:
Verloskundige Oda vertelt: ‘De zwangerschap en geboorte van ons eerste kind. Heel bijzonder om dat als verloskundige zelf te mogen ervaren. Het is voor mijn man en mij een heel lang traject geweest. Ik vond het heel bijzonder om na de geboorte van ons kind die blijdschap te ervaren uit de omgeving. De praktijk was versierd en er werd een bedje binnengereden met veel cadeautjes erin. Iedereen leefde mee. Er werd gezegd: de (aanstaande) moeders uit de praktijk zijn met jullie mee bevallen, dat gaf ons een warm gevoel. Oda vertelt verder: ‘Wat diepe indruk maakt is het immense verdriet bij ouders (en kinderen) bij het verlies van een kindje. Leven en dood, het begin en einde van de cirkel, liggen heel dicht bij elkaar. Als verloskundige vind ik het bijzonder om de ouders ook daarin zo goed mogelijk te begeleiden.’
Stelling: ‘Kraamverlof voor vaders moet verlengd worden tot één week na de bevalling’
‘Minstens één week! Ouder worden is voor vaders -net als voor moeders- een life event. Ik gun het de baby om zijn ouders een week om zich heen te hebben en een band op te bouwen. Ik gun het de vader om een week thuis te zijn. Om zich samen met moeder en baby onder te dompelen in het geluk dat het ouderschap met zich meebrengt.’
Tip van verloskundigen Oda en Monique:
‘Vertrouw op je eigen lichaam. Je kunt vaak meer dan je denkt! Als verloskundigen willen we vrouwen begeleiden of empoweren in dat proces.’ Tenslotte vertelt Oda: ‘Opgeteld staat er 60 jaar ervaring klaar voor de zwangeren. Daar zijn we trots op!’