Tips voor de borstvoeding

In verwachting en straks borstvoeding geven? Een goede voorbereiding is belangrijk voor een fijne en succesvolle borstvoedingsperiode. De Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN) kan je daarbij helpen.

Borstvoeding na een keizersnede

Als je al weet dat je baby via een keizersnede geboren zal worden, heb je de mogelijkheid om je vooraf te laten informeren over het geven van borstvoeding na een keizersnede. Je kunt ook alvast op de kraamafdeling en op de couveuseafdeling gaan kijken en praten.

Borstvoeding na een keizersnede

Als je al weet dat je baby via een keizersnede geboren zal worden, heb je de mogelijkheid om je vooraf te laten informeren over het geven van borstvoeding na een keizersnede. Je kunt ook alvast op de kraamafdeling en op de couveuseafdeling gaan kijken en praten

Zeg dat je borstvoeding wilt geven en vraag hoe men je in het ziekenhuis daarbij kan begeleiden.

Net als bij een “gewone” geboorte komt de melkproductie op gang onder invloed van hormonen. Om de borstvoeding op gang te brengen is het belangrijk dat je baby minimaal elke twee tot drie uur aan de borst kan drinken. Soms is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld doordat je baby in een couveuse ligt. Je kunt dan de melkproductie op gang brengen door te gaan kolven. Hoe vaker je baby de borst leegdrinkt of hoe vaker er wordt gekolfd, hoe meer melk er wordt gemaakt. Als de conditie van de baby het toelaat en je er zelf ook aan toe bent, is het mogelijk je baby vanaf de eerste dag zelf te voeden. Direct aanleggen is een prima start, maar dit is niet altijd mogelijk na een keizersnede.

Als je te vroeg bevallen bent, zullen je borsten moedermelk aanmaken die is aangepast aan je premature baby. De melk bevat onder andere meer eiwitten, mineralen, antistoffen en groeifactoren dan na een voldragen zwangerschap. Je melk is extra waardevol bij de ontwikkeling van het nog onrijpe darmstelsel, de longen en de hersenen. Wil je meer weten over borstvoeding na een keizersnede? Download dan de folder Borstvoeding na een keizersnede van de VBN.