Zwanger en… zwangerschapsdocent zijn!

Een cursusleidster die zwanger is, hoe leuk kun je het voor je cursisten maken? Reden voor een interview met Halberta Tuinenga. Halberta geeft de Complete CurZus en de Last Minute CurZus in Leeuwarden en Stiens en is nu 23 weken zwanger van de derde. Halberta is naast docent ook Oefentherapeut-Mensendieck.

Met een positief gevoel de bevalling tegemoet

Halberta vertelt: ‘Zwangerschapscursus geven is ontzettend leuk, het is bijzonder om deel te mogen uitmaken van een bijzondere fase in iemands leven; de zwangerschap. Mijn drijfveer is om vrouwen mee te nemen in een positieve houding richting de bevalling, zodat ze vol vertrouwen deze nieuwe periode ingaan. Vaak zijn er veel vragen en verhalen van buitenaf die een zwangere en haar partner angstig en onzeker kunnen maken. Tijdens de cursus bespreken we dit soort verhalen. Ik probeer te nuanceren en te vertellen wat je daadwerkelijk kunt verwachten. Mijn doel is om tijdens de laatste bijeenkomst voor de bevalling afscheid te nemen van aanstaande ouders die vol vertrouwen uitkijken naar de komst van hun kindje’.

‘Mijn buik groeit met de buiken van de cursisten mee’

Het leuke van zwanger zijn en les geven is dat de cursisten superbetrokken zijn, ze vragen naar mijn ervaringen met de vorige bevallingen en zijn -vreemd genoeg- in de veronderstelling dat ik geen last van kwaaltjes heb. Ik beken dan eerlijk dat ook ik last van de beruchte zwangerschapsongemakken heb. En mijn buik groeit met de buiken van de cursisten mee.’

Uitkijken naar de kraamtijd

Natuurlijk heb ik zelf mijn kraamzorg bij KraamZus geregeld. Ik kijk ernaar uit om straks ons kindje vast te houden en een week lang door dezelfde kraamzus verzorgd te worden. Na de bevalling en kraamtijd zien we elkaar weer als groep en hoor ik graag de verhalen van ‘mijn’ cursisten!

Foto: Halberta Tuinenga is docent van de zwangerschapsCurZus en 23 weken zwanger van haar derde kindje