Verloskundige en hoogzwanger

Dinsdag 15 april spraken wij Anne Marije Wiersma van verloskundigenpraktijk Swanneblom. Samen met haar compagnon Janneke Bos runt zij deze praktijk in Winsum. Wij mochten haar last minute nog een paar vragen stellen. Want zelf zwanger zijn als verloskundige dat is toch wel bijzonder. Benieuwd hoe Anne Marije haar eerste zwangerschap beleeft?

En snel gaat het ook echt. We spreken Anne Marije slechts drie dagen voor haar uitgerekende datum. ‘Ja, vrijdag 18 april kan het al komen’, vertelt ze ons. Op de vraag hoe ze haar zwangerschap ervaart en wat de voor- en nadelen zijn van het weten van alle ins en outs als verloskundige, vertelt ze enthousiast. ‘Ik tref het echt met mijn zwangerschap. De eerste dagen was ik wel wat misselijk, maar eigenlijk had ik meer kwaaltjes en ongemakken verwacht. Je hoort mij dan ook niet klagen. Wel denk ik dat andere zwangere vrouwen het zwanger zijn nog leuker beleven. Voor hun is het verrassingseffect wat groter. Ik weet precies wat voor ontwikkelingen wanneer volgen en wat het betekent. Ik kon tijdens mijn eerste echo dan ook niet niet zien wat het zou worden. Ik wilde het eigenlijk niet weten, maar het is ook wel weer leuk. Nu is het ons geheimpje.’

Verder heeft ze er gelukkig weinig last van dat ze als deskundige (te)veel weet. Ze weet natuurlijk meer dan cliënten die voor het eerst bij hun in de praktijk komen, maar ze vond het in het begin net zo spannend als een ieder ander. ‘Je wil toch eerst de bevestiging krijgen van een kloppend hartje en wat de echo’s laten zien.’ Op de vraag of ze stiekem ook wat vaker ging kijken en horen, antwoordt ze. ‘Ja, in het begin natuurlijk wel. Dan is het wel fijn dat wij zelf zo’n apparaat hebben, maar het zwanger zijn voelde al zo snel vertrouwd dat ik later niet meer die behoefte had. Ik hield me netjes aan de controlemomenten.’

En het zwanger zijn zelf, had je het zo verwacht?
‘Grotendeels eigenlijk wel ja. De bewegingen van een baby voel ik in mijn werk dagelijks en dat herken ik nu in mijn buik, maar het gevoel dat je samen met je kindje bent verandert veel. Als ik bijvoorbeeld bij een cliënte naar het babyhartje luisterde, voelde ik mijn eigen kindje hierop reageren. Zulke momenten zijn erg bijzonder. Dat lijkt me straks wel van meerwaarde als verloskundige, ondanks dat ik het nooit heb gemist. Het lijkt mij fijn om te spreken vanuit eigen ervaringen.’

Anne Marije vertelt ook dat haar compagnon Janneke haar zwangerschap zal begeleiden. Andersom heeft dit al twee keer plaatsgevonden. Janneke heeft twee kinderen, waarvan de tweede afgelopen januari ter wereld is gebracht door Anne Marije. ‘Dit was echt heel speciaal en toch ook anders als bij cliënten. Het lijkt mij nu dan ook erg mooi om mijn bevalling met Janneke erbij te beleven. Ik kijk niet tegen de bevalling op, maar weet als verloskundige dat niet altijd alles zo loopt als gepland. Ook ik moet het loslaten en niet teveel nadenken. Daarom vind ik het erg prettig mensen om mij heen te hebben die ik vertrouw. Dit persoonlijke hoop ik ook altijd over te brengen bij mijn cliënten. Zo vind ik het ook erg leuk en fijn dat ik al weet wie er bij mij komt kramen, jullie collega Marieke Buma.’

Wat leuk! Maar kan zij jou nog wel wat leren tijdens de kraamtijd?
‘Ja, juist wel. Ik heb zelf nog helemaal niet zo vaak een baby in bad gedaan hoor. En het mem zijn is helemaal nieuw. Janneke en ik zijn tot de nacontrole altijd erg betrokken, maar de kraamtijd houdt natuurlijk meer in. Hiernaar ben ik erg benieuwd en kijk ik uit. Het lijkt mij ook mooi om zelf borstvoeding te geven.’

We hoorden dat je ook meedoet aan het Moedermelkonderzoek van RIVM .
‘Klopt, ik ben hiervoor gevraagd en vind het een goede zaak dat dit onderzoek middels moedermelk inzicht geeft in welke milieuverontreinigende stoffen wij via voedsel en drinken binnenkrijgen. Daarnaast ben ik erg pro onderzoek. Zelf heb ik tijdens mijn masterstudie ook een onderzoek gedaan, ik vind het dan ook geen probleem 100cc melk te kolven en af te geven. Dit is maar een kleine moeite.’

Benieuwd naar de website van verloskundigenpraktijk de Swanneblom?

Tijdens Anne Marije haar zwangerschapverlof neemt verloskundige Liesbeth Nijdam haar taken waar.