Borstvoeding geven: geen koffie meer drinken?

Soms wordt er gedacht dat je speciale voeding moet eten als je borstvoeding geeft. Maar bij borstvoeding geven zijn er geen bijzondere voedingsadviezen nodig. In tegenstelling tot je zwangerschap kun je als je borstvoeding geeft gewoon rauw vlees, rauwe vis en rauwe kaas eten. Voor je eigen conditie is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet, en drinkt. Je drinkt te weinig als je urine donker van kleur is en sterk ruikt.

Krampjes

Als je baby krampjes heeft, komt dat meestal niet door wat je zelf eet of drinkt. De darmen van sommige baby’s zijn gevoeliger zijn dan die van andere. Dat kan ertoe leiden dat ze met buikpijn reageren als je te veel van bepaalde voedingsmiddelen gebruikt. Je kunt denken aan uien, prei, koolsoorten en scherp gekruid eten. Ook koffie en koolzuurhoudende frisdranken kunnen reacties geven. Misschien lukt het je te ontdekken waar je baby last van heeft. Je hoeft niet meteen van alles weg te laten.

Cafeïne

Sommige moeders en baby’s zijn wel gevoeliger voor cafeïne in de moedermelk dan andere. Minder dan 750 ml per dag geeft meestal geen problemen voor moeder en baby. Cafeïne kan behalve in koffie, ook zitten in (ijs)thee, cola, sommige frisdranken en sommige vrij verkrijgbare medicijnen. Als je teveel cafeïne heeft binnengekregen, kan je baby daarop reageren door veel wakker en actief te zijn en moeilijk in slaap te kunnen vallen. Chocolade bevat een stof die dezelfde verschijnselen kan geven, wanneer de moeder erg veel hiervan binnengekregen heeft.

Wil je meer weten over borstvoeding? Kijk dan eens op borstvoedingnatuurlijk.nl