i-Size norm? Wat is dat?

i-Size_babyhuiswierdsmaDrie op de vier kinderen zit niet veilig in de auto. Ouders stappen te snel over naar een groter autostoeltje of maken het stoeltje niet goed vast. Sinds 2013 is er een nieuw type autostoel op de markt, dat het ouders gemakkelijker maakt kinderen veiliger te vervoeren. De richtlijnen voor deze stoelen zijn in 2012 vastgelegd in een nieuwe Europese norm; i-Size. Nieuwe auto’s hebben altijd 1 of meer speciale ‘i-Size ready’ zitplaatsen. De i-Size autostoelen passen ook op sommige ISOFIX aansluitingen.
i-Size stoelen zijn nog veiliger omdat kinderen langer achterwaarts worden vervoerd. Bij een botsing wordt een kind in het stoeltje gedrukt en zo wordt de klap opgevangen. Dit is extra belangrijk bij de allerjongsten omdat hun nek nog niet stevig genoeg is. Let op de lengte: een autostoeltje (b.v. maxi-cosi) is pas te groot als het hoofdje er bovenuit komt. Stoeltjes worden ook standaard getest op zijwaartse botsingen, dat is bij huidige stoeltjes niet het geval.

De nieuwe autostoelen worden in de auto bevestigd met vaste aansluitpunten (2 in de bank en 1 op de grond). Nieuwe auto’s worden vanaf eind 2013 uitgerust met minimaal 1 zogenaamde ‘i-Size ready’ zitplaats. Voordeel: het vastmaken in de auto is gemakkelijk en kan niet fout gaan. De i-Size stoelen passen ook op sommige ISOFIX aansluitingen. Check bij uw autodealer of de betere babyspeciaalzaken of dit ook in jouw auto het geval is.

Tot slot: bij de nieuwe stoelen is de keuze voor het juiste stoeltje gemakkelijker. De stoelen zijn ingedeeld op lengte van het kind. We zien dat ouders nu vaak te snel overstappen naar een nieuw (groter) autostoeltje omdat ze hun kind groot genoeg vinden. De nieuwe indeling voorkomt dit.

Het is overigens niet zo dat alle ouders verplicht moeten overstappen op een i-Size stoel, de huidige stoelen blijven toegestaan. Twijfel je over jullie huidige autostoeltje? Kom dan vrijblijvend even langs bij Babyhuis Wierdsma in Sneek en laat je adviseren en informeren over hoe je je kindje veilig kan vervoeren!
Zie ook de website van Babyhuis Wierdsma.