Ergonomie van babyartikelen; wat is dat?

ergonomische_fiets WierdsmaWat zijn de effecten van te lang en te vaak zitten in een babyautostoel? Van trillingen door het rijden met de kinderwagen over ‘stevige’ keitjes? Wat zijn de nadelen van veel te kleine kinderwagenbakken? Wanneer past een bestekje goed in de handen van een kindje?
Dit zijn zomaar een paar voorbeelden waarbij ergonomie een grote rol spelen. De industrieel ontwerper probeert hier zoveel mogelijk rekening te houden ten aanzien van de gebruikersvriendelijkheid, het nut, de effectiviteit, het comfort en de veiligheid van het product voor de baby.

Ontwerpen van babyartikelen
Babyartikelen hebben niet één (de baby) maar twee (ook de ouders!) als gebruikers. Alleen kan een baby niet voor zichzelf opkomen en dus ook niet zeggen wat hij of zij van een product vindt. Een baby is kwetsbaar, alles wat er met de baby gebeurt kan van invloed zijn op zijn of haar latere leven, ook al merk je dat in eerste instantie niet! Dit maakt het ontwerpen van babyproducten zoals een kinderwagen, autostoel, kinderstoel of speelgoed zo ingewikkeld.

Wat moet je kiezen, wie moet je geloven?
Omdat je baby niets kan zeggen moet je als (aanstaande) ouder kritisch kijken of een product wel zo gebruikersvriendelijk, nuttig, comfortabel en veilig is voor je kindje en jezelf. Dat is best een moeilijke opgave, want het aanbod aan babyspulletjes is enorm. Daar zitten hele mooie producten tussen, maar ook af en toe artikelen waarvan ergonomen en deskundigen zich afvragen of deze wel zo goed zijn voor de allerkleinsten. Je kan helaas niet alleen afgaan op wat fabrikanten je vertellen! Ergonomen vinden dat bij het ontwerpen van nieuwe babyartikelen nog te veel rekening gehouden wordt met de wensen van de ouders en niet met die van de baby zelf.

Keurmerken
Er is niet een overzicht met alle keurmerken, maar denk bijvoorbeeld aan:
– 0% BPA vrij/free spenen en flessen (dit heeft te maken met de grondstoffen die gebruikt zijn)
– ECE-norm of TUV -kenmerk bij autostoelen (veiligheidstesten die vaak worden uitgevoerd door de consumentenbond of ABWB)
– Een CE keurmerk is ook zo eentje. Kijk dan wel goed naar de leeftijd: het product kan wel CE gekeurd, zijn nog steeds ongeschikt voor kinderen onder de drie jaar
– Denk logisch na. Een speenkoord met kralen aan een elastiekje is niet veilig voor je baby.

Babyhuis Wierdsma probeert de ouders te helpen bij het kiezen van verantwoorde en functionele babyproducten. Heb je vragen over de veiligheid van jouw product? Bel (0515 430 860), mail (info@babyhuis.nl) of kom langs in de winkel in Sneek!