Gezin met drie kinderen? Begin op je 23ste met de eerste

Twijfel je nog wanneer je wilt beginnen met kinderen krijgen? Dan kan het Erasmus MC je hulp bieden… Rotterdamse bezoekers rekenden namelijk uit wanneer je uiterlijk moeten beginnen om één, twee of drie kinderen te krijgen.

De Volkskrant schrijft erover:

‘Samen met internationale collega’s publiceren de Rotterdammers hun resultaten vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift Human Reproduction. ‘Paren beginnen steeds later met kinderen’, zegt onderzoeksleider Dik Habbema. ‘Voor deze mensen is het prettig te weten hoeveel kans ze nog hebben op een bepaalde leeftijd. Zo kunnen ze bijvoorbeeld beter hun opleiding en carrière plannen.’

Begin op je 23ste
Toekomstige ouders die 90 procent kans willen op drie kinderen met een natuurlijke zwangerschap, moeten volgens het model op hun 23ste beginnen aan het eerste kind. ‘Als een koppel minder dan drie kinderen wil of met een lagere succeskans genoegen neemt, kan het aanzienlijk later beginnen’, zegt Habbema. De richtlijnen zijn alleen bedoeld voor de vrouw; de vruchtbaarheid van mannen blijft een stuk stabieler op latere leeftijd.

Habbema en zijn collega’s ‘voedden’ hun computermodel met historische gegevens van grote groepen mensen waarvan bekend was dat ze streefden naar een zo groot mogelijk gezin. ‘Bijvoorbeeld Canadese, katholieke migranten uit de 19de eeuw. Zij streefden om godsdienstige redenen naar grote gezinnen en hadden bovendien de fysieke ruimte in dat grote land om die ook te verwezenlijken’, zegt Habbema.

Kerkgegevens
Via kerkgegevens uit die tijd wisten de Rotterdammers wanneer een koppel trouwde, en ’tot hoe ver ze kwamen’ met het krijgen van kinderen. Het computermodel gebruikt wiskundige formules, die deze gegevens zo precies mogelijk beschrijven. ‘Door de computer vervolgens tienduizend simulaties van vrouwen van verschillende leeftijden te laten uitvoeren, konden we onze vragen over slagingskansen van gezinsvorming beantwoorden.’

De uitkomsten van het onderzoek zijn gemiddelden van de totale bevolking. ‘Maar voordat een vrouw zich nader heeft laten onderzoeken op vruchtbaarheid, is er ook geen reden om van dat gemiddelde af te wijken’, zegt Habbema. Dat veel stellen ook ver na hun 23e nog drie kinderen kunnen krijgen zit hem ook in die gemiddelde waarden. ‘Zij zitten toevallig aan de goede kant van de vruchtbaarheidsschaal. Maar dat weet je niet van te voren.’

‘Een verstandige meid krijgt haar kind op tijd’
‘Prachtig model’, zegt hoogleraar verloskunde te Maastricht Jan Nijhuis, niet betrokken bij de totstandkoming ervan. ‘Maar of we deze grafieken en tabellen nou ook op huisartsfolders moeten printen, weet ik niet.’ Het laatste wat je wilt zijn horden jonge vrouwen die op basis van deze cijfers hun carrière aan de kant zetten omdat ze uiteindelijk drie kinderen willen, meent hij. ‘Het gezegde ‘een verstandige meid krijgt haar kind op tijd’ geldt allang niet meer zo sterk als vroeger.”

Een gezin met drie kinderen? Begin op je 23ste
© .