Bellen met de verloskundige

Susanne Zuidhof

Wie? Verloskundigenpraktijk Eva van Hoorn, centrum voor verloskunde en echoscopie. De praktijk bestaat uit twee verloskundige teams (rood en blauw), een echoteam (groen) en vier assistenten. Aan de telefoon hebben we verloskundige Susanne Zuidhof uit het blauwe team.

Mooi aan mijn werk: ‘Een vader die denkt: die bevalling doen we wel even. En toch een traan als het kindje in zijn armen ligt.’

Over de praktijk: Eva van Hoorn heeft sinds 1 april een ruimte naast het Westfriesgasthuis. Net als KraamZus trouwens. Suzanne: ‘De ruimte lijkt groter, maar we werken nog steeds in kleine teams, zodat de zorg persoonlijk blijft. Het fijne is wel dat we steeds meer samenwerken met de gynaecologen van het WFG. We weten wat we aan elkaar hebben, zien elkaar vaker en overleggen meer samen. Hierdoor leren we van elkaar en kunnen sneller handelen bij complicaties.’ 

Meest bijzondere ervaring? Susanne vertelt direct: ‘De geboorte van mijn kleine – toch niet zo kleine- neefje! Hij woog namelijk 5200 gram bij de geboorte. Bijzonder om deze thuisbevalling te begeleiden, zeker omdat het zo ‘dichtbij’ is. Ook mooi aan mijn werk: jonge ouders zien groeien. Een zwangere die soms heel onzeker binnenstapt, maar tijdens de zwagerschap van jong meisje groeit naar een jonge moeder. Of papa’s die soms iets stoers hebben van ‘die bevalling doen we wel even’, en dan toch een traan laten als het kindje in hun armen ligt.’

Stelling: ‘Ik kijk enorm op tegen de bevalling, dus ik zal nooit normaal kunnen bevallen’.

‘Ik vind het heel verdrietig als iemand dat denkt’ vertelt Susanne. ‘Geloof in je lichaam, geloof in jezelf! En weet dat we je kunnen helpen. In de praktijk hebben we de expertise om zwangeren met bevallingstrauma’s te begeleiden.

Tip: ‘Geniet van je zwangerschap en vertrouw op jezelf. Laat ook horen waarmee we je kunnen helpen. Voor jou als zwangere kan het spannend of vervelend zijn om vragen te stellen over bijvoorbeeld aambeien of seksualiteit. Maar voor ons is dat dagelijkse kost. Geen vraag is te gek!’