Tips van onze lactatiekundige

lactatiekundige

Geniet van het magische eerste uur na de bevalling!

Gelukkig gebeurt het steeds meer: dat huid-op-huid contact na de bevalling. Zowel thuis als in het ziekenhuis. Je kindje wordt een beetje afgedroogd, krijgt een mutsje op en wordt dan lekker op je buik gelegd. Bloot op bloot. Een paar warme doeken eroverheen, en zo kunnen jullie het eerste uur ongestoord genieten van elkaar. Dat eerste uur is zo waardevol; voor de hechting van moeder en kind, maar ook voor het op gang komen van de borstvoeding. Op onze CurZus-avonden raden we ouders aan om hier echt van te genieten en nog even te wachten met bellen. Dat eerste uur komt nooit meer terug.   

Huid-op-huidcontact na een keizersnede
Zelfs bij een keizersnede waarbij de moeder een ruggenprik heeft gehad is het huid-op-huid contact momenteel in heel veel ziekenhuizen mogelijk. Waar voorheen de baby werd weggehaald als de moeder gehecht werd na de operatie, mag hij nu bij haar blijven en gaan ze zo ook samen naar de uitslaapkamer.

… en bij een spoedkeizersnede of complicaties
Bij een spoedkeizersnede onder volledige narcose of als er complicaties zijn (waarbij de baby door de kinderarts behandeld moet worden) is dit uiteraard niet mogelijk. We proberen het dan wel op een later tijdstip alsnog te doen. Wat ook kan: als de moeder niet in staat is om de baby bij zich te houden kan de vader de baby bij zich nemen voor het huid-op-huid contact.

Perfecte verwarming
Vroeger werd de baby vaak heel snel aangekleed en soms meteen na de bevalling gewassen. Gelukkig weten we nu dat dat helemaal niet nodig is; alle vrouwen hebben een wat hogere lichaamstemperatuur na de bevalling, en is zo de perfecte verwarming voor haar baby.

Het magische eerste uur
Het eerste uur heeft een baby hele sterke reflexen: hij is vaak wakker en alert en gaat al op zoek naar de tepel. Als hij de tepel vindt onthoudt hij hoe het moet, en wordt het ingeprent in zijn geheugen. Als je hem zijn gang laat gaan gaat hij een beetje tijgeren en met zijn hoofdje heen en weer om zo de tepel te zoeken en met een beetje hulp kan hij gaan zuigen. De natuur heeft het goed geregeld: doordat de tepel donkerder is kan de baby die gemakkelijker vinden. De kliertjes op de tepel (kliertjes van Montgomery genaamd) geven een eigen geur af waardoor de baby zijn moeder herkent. Op dit filmpje op Facebook kun je goed zien hoe de pasgeboren baby op zoek gaat naar de borst van z’n moeder.

Rustgevend hormoon
Door het huid- op-huidcontact wordt het hormoon oxytocine aangemaakt waardoor moeder en kind rustig en ontspannen worden. En de oxytocine zorgt ervoor dat de borstvoeding snel op gang komt.

Ook later blijft het huid- op huidcontact tussen moeder en kind heel waardevol. Het helpt vaak als de baby onrustig is en ook als de borstvoeding nog niet zo goed gaat of als moeder moet kolven werkt dit positief op de borstvoeding.

Vragen?
Stel ze gerust aan je verloskundige of de lactatiekundige . Ook kun je terecht bij een borstvoedingsorganisatie zoals VBN http://www.borstvoedingnatuurlijk.nl/.