Jouw verloskundige

vlk NHN_kl
‘Indrukwekkend om te zien wat hypnobirthing kan doen: tot het moment van persen voelde ze geen pijn’

Wie: Verloskundigcentrum Noord-Holland Noord.

Op de foto van links naar rechts: verloskundige Meanda Meskers, assistente Angela van den Berg, verloskundigen Karin Lindenhovius, Solita Benschop en Yvonne Reijnen, assistente Marion op ’t Veld. Echoscopistes Deborah Maks en Joan Jorink staan niet op de foto.

Meest bijzondere ervaring?

Solita vertelt: ‘Laatst hadden we een aanstaande moeder in de praktijk, die met 37 weken hypnobirthing ontdekte. Ze heeft zich daar in korte tijd volledig op gefocust (allemaal online!) en wat ik tijdens de bevalling zag: echt betoverend. Ze was helemaal in zichzelf, had het allemaal onder controle. Als een soort boeddha zat ze op de bank. Toen de kleine zich aandiende is ze in bad gaan zitten, samen met haar partner. Ik mocht niet voelen, dat zou haar concentratie verstoren. Dus ik zei: ‘je roept me maar als je me nodig hebt.’ En dat deed ze op het moment dat ik het kindje kon aanpakken. Tot het moment dat ze ging persen heeft ze geen pijn gevoeld. Bijzonder om te zien dat je je geest zo kunt trainen en dat je met hypnobirthing zo’n vertrouwen in je lichaam kunt krijgen!’

Stelling: kraamverlof voor vaders moet verlegd worden tot één week na de bevalling.
Het kabinet wil het betaald partnerverlof uitbreiden van twee naar vijf dagen. ‘Wat mij betreft wordt het verlengd naar een maand!’ zegt Solita enthousiast. ‘Maar het is een stap in de goede richting. Bij de geboorte van een kind staat alles even op z’n kop. Niet alleen voor de moeder, maar ook voor de vader. Juist als de overheid wil dat meer vrouwen borstvoeding geven, is een partner die de energie heeft om je te steunen van groot belang.’

Tip van verloskundige Solita

‘Probeer je als zwangere voor te stellen hoe jouw verloskundige je nog beter kan begeleiden. Stop je ideeën in de ideeënbus in de praktijk! En: wees kritisch. ik vind het natuurlijk leuk om te horen dat onze begeleiding goed is, maar bijna liever hoor ik wat er beter kan. Daar kunnen we namelijk echt iets mee doen.’
Verloskundigcentrum NHN liet een mooie kennismakingsvideo maken, bekijk ‘m hier: www.verloskundigcentrum-nhn.nl.