Waar let je op bij het kopen van een matrasje?

Peaceful baby lying on a bed while sleeping

Met een baby op komst heb je een hele lijst met spullen die je aan moet schaffen. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een matrasje voor een wieg en of ledikant?

Niet te zacht
Het is van belang dat een matras niet (te) zacht is. Bij een (te) zacht matras bestaat de kans dat een baby op de buik terecht komt en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. De stevigheid van een matras is eenvoudig te testen door met een vlakke hand het gewicht van een babyhoofdje na te bootsen. Aangeraden wordt een matras te gebruiken van minimaal 8 cm dik.

Geen waterdicht zeiltje
Aangeraden wordt om matrasjes met een waterdicht zeiltje te mijden. Deze hebben een afsluitende en isolerende bovenlaag. Het is van belang dat een baby lichaamsvocht en warmte kwijt kan, matrasjes met een afsluitende en isolerende bovenlaag (zoals een waterdicht zeiltje) kan je beter mijden.

Goed passend
Of je er nu voor kiest om de eerste periode een wieg te gebruiken of dat je je kindje gelijk in een ledikant legt, zorg er altijd voor dat het matras goed past. De ruimte tussen het matras en de binnenmaat van de wieg of het ledikant moet niet groter zijn dan 2 cm. Is de ruimte wel groter dan bestaat de kans dat een baby tussen het matras en de zijwand beknelt raakt.

Op maat
Heb je thuis een familiewieg- of ledikant staan waar je zelf ook in hebt gelegen? Let dan goed op dat het matras schoon is en dat er geen schimmelplekken op zitten, check ook of het voldoet aan de laatste veiligheidseisen. Het is tegenwoordig ook mogelijk om matrassen op maat te laten maken. Zo kan je je baby met een gerust hart in het familiewiegje of ledikant laten slapen.

Meer info
Wil je meer informatie over matrassen of het op maat maken van matrassen? Loop dan eens binnen bij Baby Plus in Hoorn. Zij staan klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze. Voor meer tips kan je ook altijd een mail sturen, info@babyplus.nl, of bellen op 0229-215186.