De babyuitzet – Waarom twee dekentjes?

foto FR Babyhuis Wierdsma
Op het uitzetlijstje staan artikelen die je nodig hebt maar waarvan je soms niet precies weet hoe je het moet gebruiken.
Een voorbeeld zijn de twee dekens (wol, katoen) of fleece van
de gespecialiseerde babyzaak. Waarom twee? Vaak wordt gedacht dat er eentje in het bedje komt en de andere tegelijk gewassen kan worden. Dat is een misverstand!

Temperatuurverschil
Wij lichten het graag even toe. Bij jou in de buik heeft de baby het lekker warm met zo’n 37 graden. Op de slaapkamer is het veel frisser, ongeveer 18 graden. Dan heeft de baby het te koud en de meeste baby’s houden de warmte niet direct goed vast. Vandaar ook het gebruik van de kruik.
Om de warmte te bewaren en omdat de baby’s nog geen terugtrek reflex hebben moet de kruik tussen de dekens in liggen. Iets waar wij als volwassenen geen last van hebben, want als wij iets te heet vinden trekken wij ons automatisch terug. Voor het gemak zeggen wij dat je een dunne (ongevoerde) deken en een dikkere gevoerde deken nodig hebt.

Volgorde
Je dekt de baby eerst toe met een laken (of swaddle) dan de dikke deken (deze bouwt de warmte op), dan de kruik en daarover heen de dunne deken zodat de warmte langer vast gehouden wordt. Leg je de kruik bovenop de deken dan koelt deze te snel af.

Seizoen
Als de baby zich op temperatuur kan houden hangt het van het seizoen (en/of temperatuur) af welke deken gebruikt kan worden. In de zomer natuurlijk de dunne dekens. In de herfst en lente de dikke dekens. En in de winter eventueel de dunne deken over de dikke deken. Je ziet dat je beide dekens dus gebruikt gedurende het hele jaar. Zie het als een zomer en winterdekbed bij volwassen. In de zomer hebt je minder warmte nodig dan in de winter.
Op steeds meer dekens staan een TOG (Thermal Overall Grade) waarde vermeld. TOG-waarde is een aanduiding voor de isolatiewaarde van textiel. Hoe hoger de TOG-waarde, des te hoger de warmte- en isolatiewaarde van het materiaal.

Er is een handig lijstje dat aangeeft hoeveel TOG je nodig hebt bij welke temperatuur.
• 3.0 kamertemperatuur 13-16 gr
• 2.5 kamertemperatuur 16-18 gr
• 2.0 kamertemperatuur 18-20 gr
• 1.5 kamertemperatuur 20-22 gr
• kamertemperatuur 22-24 gr
• 0.5 kamertemperatuur 24-27 gr

Wij hopen dat dit meer duidelijkheid geeft voor jullie en dat het helpt bij het maken van de juiste keuze!
Graag persoonlijke advies? Stap dan gerust even binnen bij Babyhuis Wierdsma in Sneek!