Tips van onze lactatiekundige

lactatiekundige-stuwing
De eerste dagen
De eerste 24 uur heb je al een belangrijke stap gemaakt voor het op gang komen van de borstvoeding (hoe? Dat kun je hier teruglezen). In de dagen daarna is het zorg om je baby niet alleen goed en vaak genoeg aan te leggen, maar moet je baby ook gaan groeien. En dat betekent dat de borstvoeding daadwerkelijk op gang moet komen.

Een goed begin
Als de borstvoeding de eerste week goed op gang komt zorgt dat voor een goede melkproductie gedurende de hele borstvoedingsperiode. Normaal gesproken gebeurt dat ook. Bij een eerste kindje kan het iets langer duren, maar gemiddeld komt de borstvoeding op dag 2-3 goed op gang.

Flinke slokken
Je ziet dat je baby echt flinke slokken gaat nemen en tevreden is na de voeding. Hij krijgt steeds meer natte luiers, zo’n 4 à 5 op dag 4 en minimaal 1, liefst 2 poepluiers per dag. Als moeder voel je ook aan je borsten dat de voeding op gang komt. Omdat je die eerste best onzeker kunt zijn of je baby genoeg binnenkrijgt, is het belangrijk dat je de signalen ook zelf gaat herkennen.
Je kraamzus zal je daarbij helpen.

Goed groeien
Het gewicht is de eerste week een houvast. De baby mag maximaal 10% afvallen maar bij 7% moet je wel wat alerter zijn en goed kijken naar de baby en moeder. Komt de borstvoeding daadwerkelijk op gang? Is de baby alert? Drinkt hij actief? Zeker na een kunstverlossing, moeizame bevalling, fluxus bij de moeder, moeder met diabetes mellitus of na een keizersnede komt de borstvoeding soms wat langzaam op gang. In de meeste ziekenhuizen wordt zelfs standaard begonnen met kolven na een sectio. En let ook op bij een baby die rond de 36-38 weken is geboren. Zij zijn vaak nog heel slaperig en minder actief aan de borst. Daardoor krijgt hij nog minder energie.

Geel zien
Vanaf de tweede dag na de geboorte kan je baby wat geel gaan zien. Geel zien is een normaal proces dat bij veel baby’s voorkomt. Het ontstaat doordat de lever nog niet optimaal functioneert. Houd goed in de gaten of de baby extra slaperig is. Hij drinkt dan minder, en krijgt daarvan weer minder energie.
In dat geval moet er altijd overlegd worden met de verloskundige. En dan is het goed om te beginnen met kolven en deze melk bij te geven, d.m.v. een cupje of fingerfeeden. En als er echt tekort aan melk is is er kunstvoeding. Let erop dat je in alle gevallen van bijvoeding begint met kolven en niet te lang wacht om de elektrische kolf te lenen als het moeizaam op gang komt.

Stuwing
De eerste dagen kun je ook last krijgen van stuwing. Je borsten voelen dan gespannen en vol aan. Stuwing voelt vaak vervelend en pijnlijk aan. Soms kan de baby de borst minder goed pakken en de stuwing kan zo erg zijn dat de melkkanaaltjes dichtgedrukt worden en de borstvoeding er niet uit kan.
Ernstige stuwing kan voorkomen worden door vaak aan te leggen, dag en nacht. En niet te voeden op de klok. Warmte verergert de stuwing, koude compressen na de voeding verlichten wel, en als je een zakje met appelstroop invriest blijf dat kneedbaar en kan dat prettiger zijn dan een ijscompres. Soms is pijnstilling tijdelijk nodig. Oude huismiddeltjes zoals gekneusde koolbladeren kunnen ook helpen. Zorg ook voor een stevige niet te kleine BH zonder beugel. Verder is het goed om te weten dat kort kolven zorgt voor extra stimulatie, het is dan beter om een paar keer per dag goed leeg te kolven.

Vragen?
Stel ze gerust aan je verloskundige of de lactatiekundige. Ook kun je terecht bij een borstvoedingsorganisatie zoals VBN.