Kraambedden afgeleverd op Bali

bevalbedden3

Rinnie en Bram hebben samen Project Namaste opgericht en doen fantastisch werk voor baby’s en jonge kinderen in landen als Sri Lanka, Thailand, Cambodja, Indonesië, China, Vietnam en India. Ook hebben zij goed contact met enkele verloskundigen in deze landen. We vinden dat elke vrouw recht heeft op een veilige en zo comfortabel mogelijk bevalling, daarom hebben we verloskundige Putu (werkzaam op Bali) bevallingsbedden geschonken.

Bram en Rinnie hebben de bedden persoonlijk naar Putu gebracht. Ze vertellen: ‘Het was een geweldige dag! Eerst gaven we haar een auto vol met kraammateriaal, waar ze al heel blij mee was. Als klap op de vuurpijl kwam de gehuurde bestelauto aan met de kraambedden. Je had haar gezicht eens moeten zien, ze was zo blij en verrast! Putu vertelde dat in haar omgeving nog tien verloskundigen werken. Vier daarvan hebben net als Putu een eigen kliniekje, de andere werken vanuit een soort EHBO-post. Deze posten zijn alleen overdag open, dus als je ’s avonds of ’s nachts bevalt, kan het zijn dat er niemand voor je is. Per bevalling krijgen Putu en haar collega’s omgerekend ongeveer 50 euro. Als mensen dat niet kunnen betalen kunnen ze de regering vragen om mee te betalen, in dat geval krijgen Putu en haar collega’s 10 euro van de regering. Helaas weten vele arme gezinnen dit niet, en bevallen dan alleen of met een onervaren iemand. Je snapt dat dat lang niet altijd veilig is. Omdat Putu hoog staat aangeschreven komen niet alleen kraamvrouwen bij haar, maar ook zieke kinderen en volwassenen. Ze staat dag en nacht voor iedereen klaar. De eerste nacht nadat de bedden zijn gebracht is de eerste baby er al geboren!’