Tips van onze lactatiekundige

borstvoedingBorstvoeding tijdens de kraamweek

Die eerste dagen gebeurt er veel! Jij en je kindje leren elkaar kennen, jullie krijgen een beetje routine in het voeden en onbewust verandert de samenstelling van de moedermelk. De eerst dikke gele voeding (colostrum) gaat over in overgangsmelk en daarna in rijpe moedermelk. Het wordt steeds meer. Je krijgt dus ook stuwing. Deze stuwing ontstaat tussen de 2e tot 6e dag na de bevalling. Naast dat de borsten zich vullen met melk, vullen ze zich ook met vocht en bloed. Daarnaast verwijden de melkkanalen zich.

Als je kindje regelmatig en goed aan de borst drinkt, neemt dit volle gevoel meestal binnen de 1e 2 á 3 weken na de bevalling af. Nadat dit volle gevoel verdwenen is voelen je borsten zachter aan, zelfs als je een flinke melkproductie hebt.

‘In deze eerste week leg je de basis voor een goede melkproductie, en dit heeft een positief effect op de volledige borstvoedingsduur’

Voeden op verzoek
Huid-op-huid contact blijft een belangrijk aspect. Samen zullen jullie een voedingsritme vinden dat bij jullie past. Je gaat dan over op wat men noemt: ‘voeden op verzoek’. Baby’s zijn net zo verschillend als moeders en de ene baby zal dan ook twee borsten per voeding drinken terwijl een andere baby er maar ‘e’en neemt. Dan heb je ook nog baby’s die houden van variatie waardoor ze dan ‘e’en en dan weer twee borsten per keer drinken. Een gemiddelde voedingsduur kan variëren tussen de 10 á 40 minuten en heeft te maken met veel persoonlijke factoren. Om de voedingssignalen van je baby goed op te pakken is het zeer gewenst om je kindje dag en nacht daar te hebben waar jij bent, zodat je kunt voeden als je kindje  erom vraagt. Dat noemen we ‘rooming-in’.

‘De meeste baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen, drinken in de eerste maanden gemiddeld acht tot twaalf voedingen per 24 uur’

Voedingshoudingen
Afhankelijk van hoe mobiel je zelf bent, kunt je de voedingshoudingen afwisselen Zoek eerst voor jullie beiden een houding die goed gaat en waarop jullie altijd terug kunnen vallen. In ons borstvoedingsboek staan een aantal houdingen waarin je je baby aan kunt leggen.

Je baby is vanaf de geboorte waarschijnlijk iets afgevallen, maar nu de melkproductie goed op gang komt zal hij/zij weer gaan groeien. Ook de ontlasting gaat er anders uitzien. Van teerachtig, kleverig zwart/groen/bruin naar op dag 4 groen/geel en vanaf dag 5 geel. De ontlasting is los en vormloos en de geur is mild.

Tenslotte nog een tip: wist je dat moedermelk aangemaakt wordt uit opgeslagen lichaamsvetten en bloed? Het is dus belangrijk dat je voldoende drinkt en gevarieerd eet!

Vragen?
Stel ze dus gerust aan je verloskundige, kraamverzorgende of de lactatiekundige. Kijk ook eens hier!