Scholing & opleiding

KCKZHerregistratie KCKZ

In april 2014 hebben al onze kraamverzorgenden zich geregistreerd bij het KCKZ. Voor de periode 2014 – 2017 is er een ruim aanbod van scholingen waardoor iedereen in staat is om de verplichte punten te behalen. Volgend jaar vindt voor een hele grote groep de herregistratie plaats.

In je persoonlijke dossier bij het KCKZ kan je precies vinden wanneer jij je moet herregistreren. Je KCKZ dossier moet dan op orde zijn. Je moet 30 punten hebben behaald en je moet alle verplichte scholingen hebben gevolgd.

Scholingseisen voor de nieuwe periode 2017-2020

Na de eerste herregistratie heb je weer drie jaar de tijd om je nieuwe punten te behalen. Het gaat om minimaal 44 punten. Om onze hele beroepsgroep op het zelfde basisniveau te brengen van een vakvolwassen kraamverzorgende – verzorgende IG niveau heeft het KCKZ de E-learning ‘Basis kraamverzorgende’ ontwikkeld die je na je herregistratie verplicht bent te volgen.

E-learning Basis Kraamverzorgende                                                                                                   
De E-learning bestaat uit verschillende modules:

  1. Vroegsignalering en meldcode en Shaken Baby Syndroom, 2 punten
  2. Dagelijkse observatie en controles kraamvrouw, 1 punt
  3. Dagelijkse observatie en controles baby, 1 punt
  4. Borstvoeding (basis), 8 punten
  5. Kunstvoeding, 1 punt

De E-learning wordt vanuit het KCKZ geregeld en dus niet vanuit KraamZus. Ook zorgt het KCKZ voor het bijschrijven van je punten. Als je alle modules behaald worden er in totaal 13 punten bijgeschreven in je dossier.

Voor het volgen van 1 module heb je dertig minuten de tijd. Als je met de module start kies dan een goed moment waarin je zeker weet dat je niet gestoord wordt. De module moet je immers binnen dertig minuten af ronden. Het gaat om basiskennis die je eigenlijk altijd paraat hebt. Ben je niet zeker van jezelf verdiep je dan van te voren in de verschillende onderwerpen waarop je getoetst wordt.

De uitkomst van de E-learning ‘Basis Kraamverzorgende’ is dus bepalend voor de set van Herregistratie-eisen waar je als kraamverzorgende aan moet gaan voldoen in de komende registratieperiode van drie jaar.

Tarief herregistratie
Het tarief voor het Kwaliteitsregister Kraamverzorgenden is vanaf 1 april 2016 €90,- voor drie jaar. Deze kosten worden niet vergoed door KraamZus.

 

 

kckz-kraamzorg-protocollen-4dabf8-w192App KCKZ

Heb jij de handige App van het KCKZ al op je telefoon staan? Heel makkelijk te downloaden via de appshop op je telefoon! Via deze app zijn alle protocollen op elk moment in te zien. Wij raden iedereen aan om deze app te installeren. Ook online in te zien!

 

 

Meldcode app

Een kraamverzorgende observeert en signaleert de gehele dag door. Het kan voorkomen dat je in een kraamgezin werkt waarin je merkt dat je een Niet Pluis gevoel hebt. Bij een niet pluis gevoel breng je altijd de signalen concreet in kaart. Dit is ook de eerste stap van de meldcode. Wat zie je, wat hoor je, wat voel je en wat merk je.

Een handig hulpmiddel is de Meldcode APP.  Je kan de App gratis downloaden op je telefoon zodat je de stappen van de meldcode altijd bij de hand hebt als hulpmiddel bij een niet pluis gevoel. Daarnaast vind je achter iedere stap achtergrond informatie waarmee jij je kennis over de meldcode kan verrijken.

Nog even de 5 stappen  van de meldcode op een rij:meldcode 5 stappen (003)

  1. In kaart brengen van signalen
  2. Collegiale consultatie
  3. Gesprek met de client
  4. Wegen van geweld of kindermishandeling
  5. Beslissen: hulp organiseren of melden

Iedere professional die met kinderen werkt is verplicht om te handelen volgens de meldcode. Samen met de verloskundigen en andere ketenzorgpartners hebben we hier een verantwoording in.  Belangrijk is dat je bij een zorgelijke situatie altijd contact opneemt met je manager om de situatie te bespreken en te overleggen wat te doen. Maak er een gedeelde verantwoordelijkheid van!

Wil je meer weten over de Meldcode en wat jij kan doen in een zorgelijke situatie? Meld je dan aan voor de training vroegsignalering kindermishandeling en huiselijk geweld.

 

Geboorte en kraamtijd in verschillende culturen

voorlichters rotterdamWat hebben we geweldige scholingen gehad over geboorte en kraamtijd in verschillende culturen!

De voorlichters Rotterdam hadden er erg veel zin in, de energie spatte er van af! Er werden hilarische maar ook realistische rollenspelen gedaan met heel veel humor. Er werd veel gelachen maar er is ook veel geleerd. Er werd ingegaan op de karakteristieken van de verschillende religies en culturen. Naast verschillen in culturen zijn er natuurlijk ook veel overeenkomsten te vinden en juist die overeenkomsten zijn de aanknopingspunten om een brug te slaan tussen de verschillende culturen en religies, waardoor ‘anders’ niet persé als ‘vreemd’ ervaren hoeft te worden.

Ook hadden we een leuke discussie aan de hand van kaartjes. Kraamverzorgenden konden aangegeven of een bepaald traditie of gebruik met cultuur of religie te maken had. Dit was voor veel kraamverzorgenden een echte eye opener. Waardoor het met deze kennis makkelijker wordt om een gesprek aan te gaan met de ouder(s).

De trainers kropen in de huid van de kraamverzorgster, een kraamvrouw en haar man en een schoonmoeder. Het rollenspel werd vol overtuiging gespeeld. Het doel van het rollenspel was om kraamverzorgsters handvatten mee te geven om bepaalde situaties aan te pakken. En dat is zeker gelukt. Met de nieuwe kennis en handvatten kunnen we het vertrouwen nog beter winnen en zal vast iedere schoonmoeder of oma de adviezen van de kraamverzorgende oppakken. We weten nu hoe dat moet!

Voor de kraamverzorgenden die deze scholing nog gaan volgen: ‘Het wordt weer een spetterende avond!’.

henna