Waarom twee dekens?

baby-slapend03
Veel aanstaande ouders denken nog steeds dat twee dekens een commercieel verkooppunt is. Of dat het gemakkelijk is als er eentje in de was moet. Dit is echter een misverstand. Voordat de baby te wereld komt is het in de baarmoeder gewend aan gemiddeld 37graden. En ook al is het buiten voor ons warm, een pasgeboren baby heeft soms moeite om zich warm te houden. Dit kost energie en daar moeten zij zuinig mee om gaan. Dekens helpen de baby warm te blijven en bieden van nature warmte en isolatie.

Pasgeborene hebben ook twee dekens nodig in verband met het gebruik van de kruik. Deze moet altijd tussen twee dekens zij missen namelijk nog de reflex om zich terug te trekken van hete elementen.

Het is seizoen afhankelijk of je een gevoerde of ongevoerde deken nodig hebt. Denk maar aan jezelf in de winter heb je een dikkere versie van bijvoorbeeld je dekbed op je bed liggen dan in de zomer.

Om de aanstaande ouders te ondersteunen wordt er tegenwoordig steeds vaker over TOG waardes gesproken. De TOG waarde is een indicatie die aangeeft hoe bepaalde producten de warmte van je baby vast weten te houden. In de zomer kan er sprake zijn van te veel warmte ontwikkeling en in de winter juist van onderkoeling.

Op de meeste dekens staan tegenwoordig TOG waardes zodat je zelf een eenvoudige optelsom kan maken of je kindjes genoeg warmte heeft. Echter blijf altijd letten op je kindje zelf! Omdat elke baby anders kan reageren op toedekken en kleding, is het belangrijk om het comfort goed te blijven controleren aan hals en voetjes (huid mag niet klam of koud aanvoelen).

Hieronder zie je een handig overzichtje die je kan helpen bij het maken van de juiste keuzes:

 Gemiddelde TOG-waarde voor bedtextiel in de babykamer
0,5 tog – kamertemperatuur:  boven de 26 °C
1,0 tog – kamertemperatuur: 23 – 24 °C
2,0 tog – kamertemperatuur: 20 – 22 °C
2,5 tog – kamertemperatuur: 16-19 °C

Geen dekbed
Voor baby’s en kinderen onder de twee jaar wordt landelijk het advies gegeven geen dekbedden te gebruiken. Dit advies is ontstaan door eerdere onderzoeken waarbij naar voren kwam dat een gemiddeld dekbed een te hoge TOG waarde heeft. Een babydeken is gemiddeld 1 tot 2 TOG. Een gemiddeld dekbed met losse vulling (vezels) is ongeveer 8 TOG. Deze dekbedden worden afgeraden voor baby’s en peuters tot 2 jaar. Warmtestuwing speelt namelijk een belangrijke rol bij het optreden van wiegendood.

Een deken in een dekbedhoes is uiteraard wel een mogelijkheid als de baby wat ouder is.

Heb je twijfels over de keuze van je dekens kom dan gerust langs bij Babyhuis Wierdsma in Sneek want wij helpen je graag! Bellen mag / kan ook via 0515 – 430 860.