De (ergonomische) draagzak


De laatste tijd wordt het gebruik van de draagzak voor de baby steeds populairder. Er zitten veel voordelen aan het gebruik van een draagzak: je bent bijvoorbeeld sneller op locatie, je hebt je kindje altijd veilig tegen je aan waardoor je kindje rustig blijft en je bent wendbaarder in het openbaar vervoer, want je hoeft niet elke keer de kinderwagen van hot naar her mee te slepen. Eigenlijk maakt de draagzak het leven met je kleintje een stuk aangenamer.

Waarbij eerst de keuze tussen de verschillende draagzakken niet al te groot was, zie je de laatste jaren een enorme groei hier in en zijn er tientallen mogelijkheden. Natuurlijk hartstikke fijn dat er eindelijk wat te kiezen valt, maar waar moet je nu op letten en wat is belangrijk?

Mocht je voor een draagzak kiezen is het belangrijk dat de draagzak ergonomisch is. Ergonomisch dragen houdt in dat de gewrichten van de baby niet belast worden tijdens het dragen. Bij een ergonomische draagzak komt het kindje in de natuurlijke houding te zitten en wordt er geen druk op de gewrichten van de baby gezet. Daarnaast is een ergonomische draagzak minder belastend voor de vader of moeder zelf.

De natuurlijke houding van het kindje in de draagzak wordt ook wel de ‘M-houding’ of  ‘kikkerhouding’ genoemd. Bij deze houding zijn de beentjes gespreid en liggen de knietje hoger dan de billen. Doordat de knietjes hoger liggen dan de billen sluiten de heupen mooi in de heup kom wat voor een goede ontwikkeling zorgt van de heupgewrichten. Vanwege het feit dat het kindje een goede ondersteuning krijgt, neemt het kindje automatisch de natuurlijke bolle houding aan is het gewicht gelijk verdeeld over de draagzak en zit het  kindje dicht tegen de ouder aan. En omdat het kindje dicht tegen de ouder aan zit wordt ook het gewicht gelijkmatig over het lichaam van de ouder verdeeld waardoor het lichaam van de ouder minder belast wordt tijdens het dragen.

Een ander voordeel van de ergonomische draagzak is dat de draagzak meegroeit met de leeftijd van het kind. De draagzak kan op meerdere manieren gedragen worden waardoor het kind (in sommige draagzakken) tot een leeftijd van drie jaar gedragen kan worden. Vanaf de geboorte tot ongeveer vier maanden wordt het kindje op de buik gedragen met het gezicht naar de ouder toe. Vanaf vijf maanden tot twaalf maanden kan het kindje met het gezicht naar de buitenwereld toe gedragen worden om de wereld te ontdekken en daarna kan het kindje nog op de heup gedragen worden. En bij sommige ergonomische draagzakken is het zelfs mogelijk om het kind nog op de rug te dragen. Het kindje kan op de rug gedragen worden vanaf 6 maanden tot ongeveer 36 maanden.

Kortom wil je het beste voor je kind en besluit je een draagzak aan te schaffen, raden wij aan om een ergonomische draagzak te kopen, want wie wil nu niet het beste voor zijn of haar kind?!

Mocht je meer informatie willen loop dan gerust eens bij Babyplus binnen waar één van onze medewerkers je een passend advies kan geven!