Tips van onze lactatiekundige

Borstvoeding en krampjes
Krampjes! Het houdt ouders bezig, dag en nacht.

Waardoor krampen ontstaan is wetenschappelijk nog steeds niet helemaal duidelijk. Wel zijn er een aantal dingen waarvan we zeker weten dat het mede een oorzaak is voor kramp. Vooral het rijpingsproces van de darmen speelt hierbij een grote rol. Meestal nemen krampen rond 3 maanden af.

Wanneer je borstvoeding geeft leg je een hele mooie beschermlaag aan in de darmen van je kindje, waarmee je ook zorgt dat er een kolonisatie van goede darmbacteriën ontstaat. Dit heeft ook weer een positief effect op het preventieproces tegen voedselovergevoeligheden en allergieën. Toch kunnen er een aantal zaken spelen rondom de voeding die zorgen voor krampgevoeligheid. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je een hevig toeschietreflex hebt en je baby veel voeding in één keer te verwerken krijgt. Je baby krijgt hierdoor veel lucht mee tijdens het drinken, waardoor na de voeding kramp ontstaat. De houding waarin je voedt is dan een punt van aandacht. Het voeden in de Australische of fonteinhouding, oftewel het voeden tegen de zwaartekracht in, kan hierbij helpen. Daarnaast kan het rechtop voeden (moeder en baby zitten beide rechtop) er ook voor zorgen dat de voeding makkelijk zakt tijdens het voeden, zodat er zich minder luchtbellen ontwikkelen tijdens het voedingsproces. Ook wanneer een moeder veel melk heeft kan dit voor problemen zorgen na de voeding. Het is voor jonge baby’s soms lastig om de grote melkstroom te verwerken waardoor ze snel moe zijn en van de borst gaan, waarbij ze dan voornamelijk voormelk hebben gehad. Wat je dan vaak ziet is dat kinderen kramp krijgen en een groenige schuimende ontlasting produceren en daarnaast matig/niet groeien.

Voor bovenstaande problemen is het goed om advies in te winnen bij de lactatiekundige. Ondanks de krampen doe je er ontzettend goed aan om je kind borstvoeding te geven. En misschien een schrale troost voor het moment, maar later weet je kindje er niets meer van.

Onze lactatiekundigen:

  • Jacqueline de Boer (Noord- Holland)
  • Angelique Brouwer (Noord- Nederland)