Scholing & Opleiding

Al zeer kleine hoeveelheden alcohol schaden ongeboren kind

scholing

 

 

 

 

 

 

 

Vijf verschillende beroepsverenigingen rond geboorte- en jeugdgezondheidszorg besteden deze maand gezamenlijk aandacht aan de gevaren van alcohol tijdens de zwangerschap. Hun boodschap? De nulnorm is de enige veilige norm, dus drink geen druppel alcohol tijdens de zwangerschap. Onderzoek laat zien dat ook weinig alcohol het ongeboren kind schaadt.

Alcohol en zwangerschap gaan niet samen. Dat weten we al heel lang, maar het blijft een beladen onderwerp. Vast staat echter dat ook kleine hoeveelheden alcohol het ongeboren kind schaden. Er is maar één veilige grens: de nulnorm. Dat adviseerde de Gezondheidsraad overigens al in 2005.

Niet te genezen
Alcohol tijdens de zwangerschap kan leiden tot blijvende hersenbeschadiging bij de foetus. Het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) is daarvan de meest ernstige variant. Deze kinderen zijn een leven afhankelijk van intensieve zorg. Elk jaar worden in Nederland honderden kinderen met FAS geboren. Daarnaast worden duizenden kinderen geboren met verwante schade. Alcoholschade die niet te genezen valt, maar wel compleet is te voorkomen: door niet te drinken tijdens de zwangerschap. Ook niet één glaasje. Toch gebeurt dat nog wel, veel vrouwen drinken nog tijdens de zwangerschap.

Een paar feiten:

  • Bij één of twee glazen alcohol stopt de foetale ademhalingsbeweging al tot twee uur.
  • Al voor de aanleg van de placenta bereikt alcohol de foetus doordat alcohol in het hele lichaam van de moeder wordt opgenomen.
  • Een foetus doet er veel langer over om alcohol af te breken dan de moeder.
  • Eén glas alcohol geeft 40% minder kans om zwanger te worden.
  • Zelfs bij matig alcoholgebruik (tot zeven glazen per week) is er al een mogelijk verhoogd risico op miskramen, vroeggeboorte en aangeboren afwijkingen. Hier kan je meer informatie vinden over FAS.

Nieuw boek voorkomt discussie
Wat doet alcohol nu precies met de foetus? Welke hoeveelheid alcohol zorgt voor schade? Kan bijvoorbeeld ook dat ene glaasje kwaad? Hoeveel kinderen met alcoholschade worden er jaarlijks in Nederland geboren? Hoe kun je deze kinderen diagnosticeren? En hoe kun je ze begeleiden? Het boek ‘0%, Alcohol & Zwangerschap’ dat op 16 november is verschenen geeft antwoord op deze en talloze andere vragen. Daarnaast laat het zien wat FAS en verwante alcoholschade in de dagelijkse praktijk betekent. Dit boek steunt zorgprofessionals en helpt ze bij het uitdragen van de nulnorm. Is er toch sprake van alcoholschade? Dan helpen een vroege diagnose en juiste doorverwijzing om grotere problemen te voorkomen. Het boek wordt verspreid onder de leden van zes beroepsgroepen in de zorg.

Hier kan je meer informatie vinden over FAS.