TOG waardes

1015-12-008_45
De winter is volop aan de gang en de winterjassen en sjaals zijn weer uit de kast gehaald om jezelf warm te kleden wanneer je de deur uit gaat. Naast dat je het zelf lekker warm wil hebben wil je natuurlijk ook dat je kindje het altijd lekker warm heeft zowel in huis als buiten. Maar hoe kun je er nu achter komen wanneer je kindje het lekker warm heeft? Het is vaak zo dat een baby nog niet zo goed is in het reguleren van zijn of haar lichaamstemperatuur en het dus kan verschillen wanneer het kindje het koud of warm heeft. Het is in ieder geval goed om te weten dat iets te koud beter is dan te warm.

Een handig hulpmiddel om erachter te komen of je kindje warm genoeg is ingepakt is de TOG waarde. TOG waarde staat voor Thermal Overall Grade en geeft aan hoeveel lichaamswarmte een deken, slaapzak, kleding etc. vasthoudt.  De TOG waarde is een getal en hoe hoger het getal hoe meer warmte het artikel vasthoudt en hoe warmer het kindje het heeft, hoe lager de TOG waarde hoe meer warmteverlies het artikel heeft. Handig om te weten is hoe kouder de omgeving hoe hoger de TOG waarde mag zijn. En omgekeerd: hoe warmer de omgeving hoe lager de TOG waarde mag zijn. De TOG waarde loopt van 0 tot 4 en hoe hoger de TOG waarde is hoe warmer het artikel is.

De TOG waarde van een artikel is vaak op de verpakking van het artikel te vinden. Hierbij een schema met de relatie van binnentemperatuur en de TOG waarde:

Seizoen Temperatuur TOG waarde advies
Zomer 20 – 24 graden 1.0 of lager
Voorjaar/ herfst 18 – 21 graden 1.3 – 1.7 – 2.0
Winter 16 – 20 graden 2.3 – 2.5 en maximaal 3.0

Het is verstandig om voor een combinatie te kiezen van kleding en bed textiel met een maximale TOG waarde die aansluit bij de kamer temperatuur en om er zeker van te zijn dat je kindje het lekker warm heeft.

Naast dat alle kleding en soorten bedtextiel TOG waardes bevatten hebben alle artikelen om je kindje buiten warm te houden ook TOG waardes, denk aan wrappers en voetenzakken. Op deze manier kan je ook voor buiten achterhalen hoe warm je je kindje moet aankleden en ‘inpakken’ als je naar buiten ga.

Kom voor meer informatie gerust langs bij Babyplus, wij helpen je graag verder!