Hoe til je een baby op?

Hoe til je een baby op?

Net op de wereld komt een baby in aanraking met allemaal prikkels: zelf ademhalen, drinken, krijgt kleertjes aan, hoort nieuwe geluiden… en kan bewegingen maken die in de buik nog niet mogelijk waren.

Veilig of niet?
Bij de geboorte zijn de hersenen nog lang niet klaar, het grootste gedeelte moet nog verder groeien en ontwikkelen. Dat betekent dat de baby nog niet nadenkt zoals wij dat doen, of oorzaak en gevolg kan onderscheiden. Voor een baby zijn er eigenlijk twee dingen: of het voelt veilig, of het voelt onveilig. Als je je daar bewust van bent kun je de baby op een passende manier benaderen: liefdevol, respectvol en ‘basisbevestigend’.

Optillen onder de oksels?
Je kunt een baby oppakken door het onder de okseltjes vast te houden, maar daarmee kan ie juist het gevoel krijgen in een achtbaan te zijn beland. Het kindje heeft geen idee wat er gaat gebeuren, het lijfje bungelt mee en verstart misschien van schrik. Stel je maar voor dat je zelf met je ogen dicht op de bank zit en iemand je ineens onder je oksels optilt. Je weet niet wat er gaat gebeuren…. Dat gevoel kun je gemakkelijk voorkomen door de baby basisbevestigend op te pakken!

Contact maken
Allereest maak je contact (‘hoi lieve Benthe’) en te benoemen wat je gaat doen (‘ik til je uit je bed’). Automatisch praat je waarschijnlijk al zachtjes en met een wat hogere stem. Je vertelt wat je gaat doen zodat ze, als ze wat ouder is, de woorden gaat herkennen en kan koppelen aan wat er gaat gebeuren.

Rust & vertrouwen
Je legt zachtjes je hand op de borstkas van de baby zodat ze niet schrikt van een onverwachte aanraking. Als je glimlacht geeft dat een stukje rust en vertrouwen aan de kleine. Ook al heeft ze haar ogen gesloten, dan nog is het goed om te bedenken dat het verschil maakt in je benadering. Een boze geïrriteerde blik werkt namelijk ook door in je handelen. En: probeer rustig te bewegen. De reactiesnelheid van een baby is veel trager dan de jouwe!

Optillen
Leg je hand met een scheppende beweging onder de billen van de baby, je duim rust in de lies. Je andere hand ligt op de borstkas. Je draait de baby rustig naar de buik. De kleine ligt nu op je onderarm en je kunt haar optillen terwijl je de ene hand over de billen steun geeft en je andere hand het lijfje ondersteunt.

In plaats van de baby te draaien kun je ook een hand onder de billen (duim in de lies) plaatsen en met je andere hand onder de schouderbladen de baby ondersteunen. Voor de baby is de zijwaartse beweging het fijnst.

Neerleggen
Ook als je het kindje neerlegt gebruik je dezelfde techniek: je laat eerst de billen de ondergrond aanraken en vervolgens het lijfje en het hoofdje.

Meer weten?

  • Mariska Jonker (Kleineprins-hogerheide.nl) maakte een prachtig filmpje waarin ze dit basisbevestigend dragen uitlegt en voordoet.
  • Trudie van der Zwaag heeft zich niet alleen gespecialiseerd in basisbevestigend dragen, maar geeft ook informatie over de behoeften van je kleintje en verzorgt consulten en workshops m.b.t. het dragen van je kindje in een draagdoek of drager, bevallen, borstvoeding, babymassage en veilige hechting; kijk eens op liefkleintje.com.