Interview Natuurlijke Kraamzorg

In juni ontvingen 10 kraamzussen hun diploma voor de eenjarige landelijke opleiding ‘Natuurlijke Kraamzorg’. We zijn er trots op nu ook een team van experts in huis te hebben op het gebied van Natuurlijke Kraamzorg. Omdat de belangstelling van gezinnen voor natuurlijke kraamzorg groot is, start er in september een nieuwe lichting. We interviewden kraamzus Elbrich van der Kooij over de opleiding. Ze vertelt enthousiast:  

Interview

‘Kraamzorg is een prachtig vak! Omdat ik affiniteit heb met natuurlijke voeding en verzorging, én de gezinnen iets extra’s wil bieden meldde ik me aan voor de opleiding. Ik heb veel geleerd het afgelopen jaar. Niet alleen heel veel praktische zaken, maar ook op het gebied van de antroposofie.’

Verschonen zonder huilen en warmteverlies
‘Een van de onderwerpen die steeds terugkomt in de opleiding is warmtezorg. Zorgen dat de baby lekker warm blijft door omhulling van een wollen wikkeldoek bijvoorbeeld, maar ook tijdens het verschonen. ‘Verschonen zonder huilen en warmteverlies’ wordt het genoemd. Je zorgt eerst dat je warme handen hebt als je de baby aanraakt en waar je de baby verschoont hoort het ook lekker warm te zijn. Het aankleedkussen, al dan niet bedekt met een wollen dekentje of schapenvacht, verwarm je voor met een warmwaterzak waar je tegelijkertijd de luiers alvast voorverwarmd. Ouders besteden veel aandacht aan de inrichting van een babykamertje, maar waarom niet een klein straalkacheltje boven of naast de commode? Zo is verschonen een stuk aangenamer voor de baby. Je kunt de koude lotiondoekjes alvast voorverwarmen door een aantal in een boterhamzakje op de warme kruik te leggen. Of nog veel beter: gebruik alleen warm water met washandjes, wasbare billendoekjes of grote make-up remover pads. Dan voorkom je gelijk dat de huid van de baby in contact komt met kunstmatige stoffen die de meeste lotiondoekjes bevatten. Ik merk echt dat door deze vorm van warmtezorg de baby’s rustig zijn tijdens het verschonen, vrijwel niet huilen en zo energie kunnen sparen om te groeien.’

Strikmutsje
‘Ook heel herkenbaar in de natuurlijke kraamzorg: het strikmutsje of helmmutsje! Dat is dan van wol, zijde of wol in combinatie met zijde. Deze laatste geeft omhulling zonder te warm te zijn en neemt transpiratievocht op zonder nat te worden. Katoen neemt namelijk zweet minder goed op en kan daarom vochtig worden, waardoor de baby kan afkoelen. In tegenstelling tot gewone mutsjes bedekt dit mutsje het voorhoofd niet. Daar zit namelijk de “temperatuursensor” van de baby. Door het voorhoofd vrij te houden, kan de baby zijn omgevingstemperatuur aftasten en zijn lichaamstemperatuur beter reguleren. Het mutsje sluit mooi aan over de oren en bij de hals. Het vormt een “beschermlaagje” wat kan voorkomen dat prikkels te intens binnenkomen. De touwtjes gaan kruislings over de borst of gelijk onder de okseltjes door en worden op de zijkant vastgeknoopt of voor op de borst. Onder het kin zou gevaar op kunnen leveren.’

Kamille
‘Kamille is ook zo’n wondermiddel uit de natuur waar ik echt enthousiast over ben. In de natuurlijke kraamzorg wordt het niet alleen gebruikt als thee, maar bijvoorbeeld ook als ontstekingsremmer door van de gedroogde kamille bloemetjes een toiletspoeling of stoombadje te maken. Je kunt ook vochtige kamilletheezakjes invriezen tot koud kompres ter verkoeling van pijnlijke hechtingen, zwellingen en aambeien. Kraamvrouwen vinden de verlichting die dit geeft erg fijn.’

Aanraking
‘Sta je wel eens stil bij hoe je de baby en kraamvrouw aanraakt, over de kwaliteit van je aanraking? Door wat ik geleerd heb in de opleiding, ben ik me hier nu nog meer van bewust. Doe het op een rustige manier, met volle aandacht en zorg voor warme handen. Als een aanraking prettig is voor de baby krijgt hij een gevoel van welbehagen, geborgenheid en veiligheid. Mede hierdoor kan de baby zijn tastzin goed ontwikkelen. Je legt de basis voor zijn verdere leven.’

Borstvoeding
Om de borstvoeding goed op gang te laten komen is het van belang dat de kraamvrouw zich ontspannen voelt. Je kunt dan een bovenarm-schouder massage geven als de melk nog niet wil stromen. Een kopje verwarmende borstvoedingsthee vóór de voeding kan ook helpen. Net als warme schouders, borsten en voeten tijdens het voeden. Allemaal kleine tips, maar met elkaar zorgden deze tips er wel voor dat de borstvoeding op gang kwam in de gezinnen waarin ik het geleerde in de praktijk bracht. De meeste gezinnen waarin ik gewerkt heb staan wel open voor de natuurlijke kraamzorg. Soms een beetje sceptisch, maar als ze merken dat het effect heeft slaat deze houding al snel om naar enthousiasme!’

Meer weten over Natuurlijke Kraamzorg? Hier vind je meer over ons aanbod. Op natuurlijkekraamzorg.eu vind je ook meer informatie. Onder andere instructievideo’s over bijvoorbeeld verschonen zonder huilen, maar ook de eindwerkstukken van cursisten. De moeite waard om eens een kijkje te nemen!