Borstvoeding: wat schaf je aan tijdens de zwangerschap?

Het kan heel verleidelijk zijn om tijdens de zwangerschap al van alles aan te schaffen, maar voor de borstvoeding is er vrij weinig nodig. Een goed ondersteunende bh is fijn voor je borsten, omdat die toch iets zwaarder worden. Ook kunnen ze als zoogkompres dienen, mocht je wat colostrum lekken.

Tips & tricks voor een voedingsbh
Hulp bij Borstvoeding gevenWil je (omdat je bijv. grote borsten hebt) al een goede voedingsbh hebben dan is het verstandig om die pas vanaf week 36 aan te schaffen. Je borsten hebben dan hun grootste groei bereikt, maar houd er wel rekening mee dat je ribbenkast nog niet helemaal tot het maximale volume gegroeid is. Slecht passende bh’s kunnen melkkanalen beknellen.

Als je in de zwangerschap toch een voedingsbh willen kopen, dan is het handig om ervoor te zorgen dat deze van katoen is, zonder beugel en met een iets bredere schouderband. In de kraamweek kun je namelijk nog met stuwing te maken krijgen waarbij je borsten in volume toe kunnen nemen.

Tip: je kunt ook prima in de kraamweek online een voedingsbh kopen. Dan heb je ‘m vaak de volgende dag in huis. Bestel meerdere maten, dan heb je direct een passende en kun je de rest retourneren.

Tips & tricks voor een borstkolf
Niet iedereen heeft een kolf nodig om de borstvoeding op gang te brengen. Daarom kun je die het beste pas aanschaffen als de baby geboren is. Als je in het begin wel een kolf nodig hebt kun via o.a. KraamZus een kolf huren (indien voorradig). Besef je wel dat kolven iets heel individueels is, dus ga met je kraamverzorgster/zorgverlener kijken wat voor jou de beste optie is in jouw situatie. Het is ontzettend lief als een zus of vriendin je een kolf aanbiedt, maar zorg dat je alles wat met moedermelk en huid of slijmvliezen in contact is geweest vervangt. Zorg er daarnaast ook voor dat je zeker weet dat er geen melk elders in het kolfsysteem terecht is gekomen.

 

 

 

Kolven met de hand
In een aantal gevallen kan het handig zijn om al in de zwangerschap wat met de hand te gaan kolven (antenataal kolven). Deze eerste melk (colostrum) kun je opvangen en bewaren. Wanneer de baby door bepaalde omstandigheden bijgevoed moet worden, kan dit direct met jouw eigen melk. Dit wordt bijvoorbeeld geadviseerd bij:

 • Zwangerschapsdiabetes;
 • Kindje met een afwijking;
 • Matige groei van de baby en weten dat je hierop ingeleid wordt;
 • Vroeggeboorte, wetende dat de bevalling niet meer tegen te houden is;
 • Grote/zware baby;
 • Meerling zwangerschap;
 • Allergieën in de familie;
 • PCOS;
 • Onderontwikkeld borstklierweefsel/borstoperatie;
 • Flink overgewicht moeder;
 • Een onvolledige melkproductie tijdens een vorige borstvoedingsperiode.

Kolven met de hand vraagt wel om een bepaalde handigheid, en er zijn situaties waarbij je dit beter niet kunt doen. Denk je dus dat het voor jou handig is om van tevoren te beginnen met kolven, overleg dan met je arts, verloskundige of een lactatiekundige.

Meer informatie
Het kan heel goed zo zijn dat er speciale omstandigheden zijn en/of dat je zwangerschap voor een speciale uitdaging zorgt. Weet dan dat je terecht kunt bij een borstvoedingsorganisatie zoals VBN of dat er lactatiekundigen zijn die je verder kunnen helpen!