Hi-Tech babyproducten

 

Steeds meer baby- en kinderproducten worden uitgerust met een flinke dosis techniek. Wat zijn daarvan de voor- en nadelen voor kind en ouder? En hoever kunnen we hierin meegaan? Deze keer laten we een paar specialisten voor jullie aan het woord.

Kunnen we nog zonder Hi-Tech babyproducten?

Smart nursery products, speelgoed waarmee kinderen kunnen praten, multitasking babyfoons en meetapparatuur waarmee je de groei en ontwikkeling van de baby digitaal bij kunt houden… Allemaal prachtige producten die er ook nog eens geweldig uitzien en helemaal passen in het digitale tijdperk. Kunnen we nog wel zonder? Bart Lucassen is Product Researcher bij de Consumentenbond en vertelt: ‘De toename van baby- en kinderproducten met techniek past in de bredere trend van ‘internet of things’, het idee dat straks elk product een internetaansluiting heeft. Daar kijken we een beetje dubbel naar. Aan de ene kant kan internet niet worden tegengehouden en heeft dit invloed op ons dagelijks leven, aan de andere lijkt het soms een hype. Moderne ‘connected’ producten zijn vaak ‘oplossingen op zoek naar een probleem’: producten worden uitgerust met een internetaansluiting, maar wat je daar vervolgens mee kan is soms beperkt en zeker geen reden om er extra voor te betalen. Deze producten zijn meestal behoorlijk duur. In de baby- en kinderwereld heb ik trouwens nog geen ‘connected’ product gezien dat echt een grote impact zal gaan hebben.’ Het uittesten van deze producten met een app vraagt steeds meer van de onderzoekers. ‘Producten worden steeds complexer, en steeds meer producten werken met een app. Dat vereist een andere manier van testen, en een interdisciplinaire aanpak. Ik ben zelf voormalig digitaal-onderzoeker, dus ik weet er wel raad mee. Maar het is een trend die sommigen van ons met lede ogen bekijken. Komen er nieuwe producten op de markt met een app, dan werkt deze app vaak slecht. Maar de fabrikant kan de app later updaten en daardoor een product heel anders laten werken. Je moet zo’n product dus eigenlijk echt blijven bijhouden. Ook dat is een uitdaging voor ons’, aldus Bart.

Schijnveiligheid

Ook Mieke Cotterink van VeiligheidNL zet haar vraagtekens bij de komst van zoveel techniek. ‘Nieuwe technieken bieden nieuwe mogelijkheden en zijn vaak handig voor ouders. Denk aan stoeltjes die je kindje in slaap wiegen en vanzelf stoppen zodra het kind slaapt. En interactief speelgoed, zoals een pop waar je kind mee kan communiceren. Er zijn ook diverse soorten waarschuwingssystemen op de markt, waarbij ouders een seintje krijgen als er iets loos is. Bijvoorbeeld een slaapmatje dat een signaal afgeeft als je kindje stopt met ademen, of een armbandje dat je je kind omdoet om verdrinking te voorkomen. Het armbandje geeft een signaal zodra het kind in het water terecht komt. Of een app die uitlegt waarom je kindje huilt! Het lijkt allemaal heel erg mooi, maar er kleven ook nadelen aan deze technieken. Het belangrijkste is eigenlijk dat het risico bestaat dat ouders te veel op de techniek vertrouwen, er ontstaat een schijnveiligheid. Er kan altijd iets haperen in technische toepassingen, dus blijft het belangrijk om je kindje zelf goed in de gaten te houden en te vertrouwen op je intuïtie als vader of moeder.’ Bart: ‘Voor veel technische producten wordt de oplossing van het probleem vaak gezocht in de hoek van de veiligheid. Ongeacht of dat werkt of niet, en of het noodzakelijk is, het zijn toch vaak producten die inspelen op een bepaalde angst van jonge ouders. En bij producten die het moeten hebben van dat soort ‘angstmarketing’ heb ik al snel mijn twijfels.’

Hacken en privacy

Daarnaast is er natuurlijk het probleem van de veiligheid van ‘connected’ products zelf. De gehackte site van Vtech waarop data van kinderen en ouders stonden, staat ons nog vers in het geheugen. Bart: ‘Ook gehackte sites van babyfoons worden vaak genoemd als voorbeeld van hoe het fout kan gaan als straks elk product een internetaansluiting heeft. In de praktijk valt het gelukkig nog wel mee, maar het is wel zo dat elk product dat verbindt met het internet, potentieel ook over het internet benaderd kan worden. En dat brengt allerlei risico’s met zich mee. Experts op het gebied van internetbeveiliging maken zich veel zorgen over wat er in de toekomst allemaal gaat gebeuren op dit gebied. Privacy is ook een zorg. Je ziet maar al te vaak dat je deze producten pas kunt gebruiken als je een account aanmaakt en je persoonsgegevens deelt. Best een goede kans dat die vervolgens weer voor marketingdoeleinden worden gebruikt. Dus deze producten zijn zeker niet zonder risico’s.’

Techniek als vervanging voor aandacht

Mieke Cotterink maakt zich nog ergens anders zorgen over: ‘Alle nieuwe technische snufjes gaan ten koste van tijd, aandacht en contact tussen ouder en kind. Ook ergonome Brecht Daams ziet liever terughoudendheid bij de toename van elektronica in babyproducten die de ouder-kind relatie verstoren, zoals wipstoeltjes, speelgoed en babyfoons. ‘Elektronica zorgt ervoor dat ouders hun kinderen vaak langer in een stoeltje laten zitten dan nodig is. Een potje met iPadhouder is helemaal niet slim omdat kinderen juist minder van hun zintuigen merken als ze computerspelletjes spelen. Jonge kinderen ontwikkelen nu al een tablet-bochel en mobieltjes bijziendheid, dat moeten we toch niet willen stimuleren?

Dit artikel verscheen eerder op de website baby-wereld.nl

Gezonde combinatie

Techniek is dus niet altijd zaligmakend, maar kan het wel een positieve bijdrage leveren bij het opvoeden anno 2017. Heb je daarom specifieke vragen of wil je advies over bepaalde producten kom dan gerust even langs bij Babyhuis Wierdsma in Sneek. En lukt langskomen niet neem dan contact op via telefoonnummer 0515-430860.