Kinderwagen of buggy? Wat kies jij?

Een goede kinderwagen of buggy is onmisbaar als je er met je baby /kind erop uit gaat. Waar let je op bij de aanschaf? Wat is het verschil tussen een (combi) kinder-/wandelwagen en een buggy?

Kinderwagen
De meeste wagens van nu zijn combiwagens: kinderwagens- en wandelwagens ineen. Kinderwagens hebben alleen een platte reiswieg. Op het onderstel van een combiwagen kun je een reiswieg plaatsen en later een wandelwagenzitje. Sommige combiwagens kunnen ook worden gebruikt voor je (baby)autostoeltje. Hiervoor is dan wel vaak een aparte adapter nodig, echter niet altijd. Informeer in de Babyspeciaalzaak naar de opties.

Een reiswieg gebruik je tot je baby ongeveer 8 maanden is. Hij is dan waarschijnlijk ook zo groot dat hij hier niet meer echt in past. Of niet meer in wil! Want het is natuurlijk veel leuker als je om je heen kunt kijken … Vanaf ongeveer 8 maanden kun je je baby meenemen in de wandelwagen. Hierin kan je baby rechterop zitten. Maar ook als je baby nog niet stevig zit, maar wel de reiswieg is ontgroeid, kun je hem in de wandelwagen vervoeren. De meeste wandelwagens hebben een ligstand. Handig als je baby tijdens de wandeling in slaap valt! Een wandelwagen kun je gebruiken tot je kind ongeveer 4 jaar oud is.

Er zijn combiwagens met drie of vier wielen. Wagens met drie wielen zijn wendbaarder. Verder kun je kiezen voor luchtbanden – handig op ruig terrein, zoals bos en strand, of zwenkwielen. Zwenkwielen zijn vooral in de stad erg gemakkelijk. Bij de meeste wagens met zwenkwielen kunnen deze voor langere stukken ook vergrendeld worden. Ook fijn, zeker als jij en je partner niet even lang zijn: een verstelbare duwstang.

Vaak zijn bij de wagen verschillende accessoires verkrijgbaar, zoals een regenhoes, bijpassende parasol, verzorgingstas of voetenzak. Heb je een ouder kind dat nog geen lange stukken kan lopen, dan kun je aan je wagen een meerijplankje monteren. Welk plankje voor jouw wagen geschikt is, hangt af van je merk wagen. Heb je een tweeling of kinderen van verschillende leeftijden die allebei nog niet (lang) kunnen lopen, dan kun je kiezen voor een duo-wagen. Voor meer informatie over duo-wagens kom gerust even langs in onze winkel want er zijn tegenwoordig mooi duo/twin mogelijkheden.

Nog enkele aankooptips:
• Test uit of je combiwagen zelf gemakkelijk kunt in- en uitklappen en (de)monteren.
• Let erop dat de wagen stabiel staat en dat hij een hoofdvergrendeling heeft, zodat hij niet plotseling kan inklappen.
• Controleer of de wagen een goede rem heeft die werkt op twee wielen.
• Een reiswieg van 80 centimeter moet minimaal 10 centimeter diep zijn aan de rand en 15 centimeter diep zijn in het midden.
• Bij een reiswieg die groter is dan 80 centimeter geldt 13 centimeter aan de rand en 18 centimeter in het midden.
• Let op de afmeting van het matrasje. Dit moet minimaal drie centimeter dik zijn.
• Controleer voordat je de wagen koopt of hij (opgevouwen) in je auto past.

Buggy

Als je baby goed kan gaan zitten (en dan bedoelen we dat je baby zelf gaat zitten, en niet dat je je baby in een zithouding zet en dat hij blijft zitten) kun je hem meenemen in een buggy. Een buggy is licht, gemakkelijk mee te nemen en neemt weinig plaats in. De meeste buggy’s zijn geschikt voor kinderen tot ongeveer 4 jaar. Al hangt het natuurlijk ook af van het gewicht van je kleine.
Buggy’s zijn er in verschillende soorten. Een buggy met verschillende zit- en ligstanden is handig, maar vaak wat zwaarder dan een buggy die je niet kunt verstellen. Heb je een tweeling of twee kinderen van verschillende leeftijden die nog niet (lang) kunnen lopen, dan kun je kiezen voor een duo-buggy. Voor buggy’s zijn er, net als voor wandelwagens, verschillende accessoires verkrijgbaar, zoals een regenscherm of parasol.

Aankooptips voor een buggy:
• Test uit of je de buggy zelf gemakkelijk kunt in- en uitklappen.
• Kijk van tevoren of de (ingeklapte) buggy in je auto past.
• Het zitje van de buggy moet minimaal 21 centimeter diep en 32 centimeter lang zijn.
• De banden van het tuigje waarmee je baby vastzit, moeten minimaal 1,5 centimeter breed zijn.

Kortom: er zijn nogal wat mogelijkheden. Bedenk goed wat je zelf wilt en laat je adviseren. Want wat voor een vriendin of familielid helemaal het einde is hoeft voor jullie niet altijd de juiste oplossing te zijn. Je bent van harte welkom bij Babyhuis Wierdsma in Sneek (tel. 0515-430860) of kijk op babyhuis.nl.