De komst van je kindje, zeker als het jullie eerste is, leidt tot veel veranderingen in bijvoorbeeld het huishouden. De dagindeling wordt voor het grootste gedeelte door je kindje bepaald – datzelfde geldt eigenlijk ook voor jullie nachtrust die zeker de eerste periode meer onderbroken zal zijn dan je gewend bent.
Kortom: je leven staat af en toe volledig op z’n kop, terwijl alle bestaande dingen gewoon door moeten gaan en aandacht vragen. Bijvoorbeeld wanneer er huisdieren zijn. Het kan zijn dat je hond of kat ineens extra veel aandacht vraagt sinds je in verwachting bent. Je vraag je af of hij misschien aanvoelt dat je zwanger bent.
Daarnaast vraag je je misschien ook af hoe je één en ander moet aanpakken: hoe en wanneer laat je je baby aan jullie huisdier wennen? Hoe moet dat eerste contact eigenlijk verlopen en wat kan wel en wat kan beslist niet? En wat als jullie een (jong) huisdier nemen – wanneer kun je dat het beste doen?
Kunnen huisdieren aanvoelen dat je zwanger bent?
Dit is iets wat heel veel toekomstige ouders zich afvragen. Er gaan heel veel verhalen de ronde over huisdieren die zich sinds de zwangerschap van hun baasje ineens anders gaan gedragen. De kat gaat ineens altijd op je schoot zitten terwijl hij dat eerder nooit deed. De hond komt ineens verdacht veel tegen je aan liggen, of wordt ineens heel beschermend. Heel veel zwangere vrouwen zijn er dan ook van overtuigd dat huisdieren de zwangerschap kunnen aanvoelen. Desondanks is hiervoor nooit hard bewijs gevonden.
Wel is het natuurlijk zo dat dieren goed kunnen ruiken. Wanneer je zwanger bent, ruik je vaak anders. Het zou dus kunnen dat dieren kunnen ruiken dat je in verwachting bent. Daarnaast gedraag je je tijdens de zwangerschap soms anders door alle zwangerschap symptomen. Het kan zijn dat de huisdieren hierop reageren en daardoor ander gedrag vertonen dan normaal. Huisdieren hebben dus zeker wel door dat er iets aan de hand is, maar verwachten waarschijnlijk niet dat er een gezinsuitbreiding zal gaan plaatsvinden.
Je huisdier voorbereiden op de baby
Of je huisdier nou iets vermoedt of niet, het is altijd goed om ze vast voor te bereiden op de komst van een baby. Zo kun je bijvoorbeeld alvast geluiden opzetten van pasgeboren baby’s zodat het huisdier daar alvast aan kan wennen. Honden en katten zou je ook alvast aan de geur van een baby kunnen laten wennen, door ze de kinderkamer te laten verkennen. Misschien lijkt dit wat overbodig, maar honden en katten kunnen van slag raken door geuren die ze niet kennen. Een reflex hierop kan zijn dat ze de babyspullen onder plassen, om ze zo een bekende geur te geven.
Door de huisdieren beetje bij beetje te laten wennen aan de geur, kan dit voorkomen worden. Ook kun je tijdens de zwangerschap al voorbereidingen treffen om het voor de baby zo veilig mogelijk te maken. Zo stoppen kinderen namelijk vaak van alles in hun mond. Het kan dus een goed idee zijn om de kattenbak of de hondenbrokjes een andere plek te geven. Ergens waar de baby niet in de buurt kan komen, zodat de baby straks niet aan het spelen is met de uitwerpselen van jullie kat.
Als alle voorbereidingen getroffen zijn, zijn jullie goed voorbereid op de eerste kennismaking. Nu de kleine nog.
Adviezen en tips voor de eerste kennismaking:
- Bereid jullie huisdier goed voor: wen hem eraan dat hij niet altijd de baas kan zijn, maar ook op z’n eigen plekje moet blijven;
- Zorg ervoor dat je hond goed luistert zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als hij met een wandeling meegaat bijvoorbeeld;
- Laat het huisdier nooit (alleen) in de babykamer;
- Geef het dier voldoende aandacht wanneer de baby net geboren is of zorg voor een logeeradres;
- Vraag het bezoek om jullie huisdier ook wat aandacht of lekkers te geven;
- Betrek jullie huisdier bij de activiteiten die met de baby ondernomen worden;’Introduceer’ de baby aan jullie huisdier en laat ze rustig aan elkaar ruiken en naar elkaar kijken;
Zorg voor een goede gezondheid (entingen, ontwormen, vlooien bestrijding) van het huisdier.
Kindvriendelijke hondenrassen
De meeste moeders willen na hun zwangerschapsverlof minder gaan werken, maar dit betekent niet dat je veel meer tijd hebt voor nieuwe dingen. De geboorte van je kindje brengt de nodige veranderingen met zich mee en de opvoeding van een puppy doe je er dan niet ‘zomaar even bij’. Beide gebeurtenissen zijn los van elkaar al zeer ingrijpend, helemaal wanneer ze samen vallen. Wacht daarom met de aanschaf van een nieuw huisdier tot je baby er is en iedereen aan de nieuwe situatie en manier van leven gewend is.
Als je dan toch klaar bent om een (jong) huisdier te nemen, bijvoorbeeld een hond, is het misschien verstandig om te kijken naar kindvriendelijke honden. Want niet elk hondenras kan goed omgaan met pasgeboren baby’s. Nu is het niet per se per hondenras bepaald of een hond kindvriendelijk is of niet. Ook de opvoeding van de hond speelt hierbij een grote rol. Maar het is wel zo dat het kindvriendelijk opvoeden van je hond bij het ene ras makkelijker gaat dan bij het andere ras. Hieronder vind je de tien meest kindvriendelijk aangelegde hondenrassen op een rijtje.
Kindvriendelijke hondenrassen (volgens Ouders van Nu):
- Labrador retriever
- Newfoundlander
- Beagle
- Bordercollie
- Ierse setter
- Golden retriever
- Greyhound
- Cocker Spaniel
Zoals hierboven dus al vermeld, ligt het ook voor een groot deel aan de opvoeding van de hond of hij kindvriendelijk is of niet. Dus wanneer je besluit om een puppy te kopen is het van groot belang deze goed op te voeden, zodat de hond veilig in de buurt van de baby kan zijn. Maar wees natuurlijk altijd alert wanneer je huisdier bij je baby is!