Blog: kramen bij een drieling!

Hoe leuk is het om voor een tweede keer terug te komen bij een gezin en hoe speciaal is het dat je dan ook nog hun mooie drieling mag verzorgen!

Kraamzorg bij een terugkerend gezin

Toen ik in januari op Instagram het bericht zag dat ze een drieling verwachten, heb ik contact met ze gezocht met de vraag of ze zich weer bij KraamZus hadden ingeschreven. En zo ja, dat ik dan wel heel graag bij ze de zorg zou willen doen. Als het mogelijk was. De kraamvrouw had zich al ingeschreven én aangegeven dat ze weer heel graag de zorg van Pauline wilde hebben. Van mij dus! Van beide kanten hebben we onze voorkeur vast laten zetten, maar in kraamzorgland is natuurlijk niets zeker… 

De hele zwangerschap kon ik volgen via Instagram (@drielingfamilie.vandam) en we hadden contact via de app. Zo kon ik aan de zijlijn de zwangerschap en de weg naar de bevalling al volgen.

De geplande inleiding was in mijn vakantie, maar dit wist ik zelf niet. Op vakantie kreeg ik een foto van het gezin met het bericht dat de drieling geboren was. Ik ging er vanuit dat de jongens zeker nog wel drie weken in het ziekenhuis moesten blijven, dus moest het met mijn rooster goed uitkomen. Na mijn vakantie heb ik eerst nog een andere gezin in Zaandam kunnen verzorgen en met een slag om de arm had ik met de planning wachtafspraken gemaakt en mijn startdag verplaatst. Totdat ze vrij onverwachts, al twee weken na de geboorte, naar huis mochten. Ik was aan het oppassen op de kleinkinderen maar had opa gelukkig achter de hand om mij over te nemen. Want linksom of rechtsom, deze zorg wilde ik doen! Voor planner Lindy was het een grote uitdaging om een deel van mijn wachtdiensten* in de nacht rond te breien. Dat ik zelf de avondwachten moest houden en een dag eerder moest beginnen, nam ik voor lief. 

Drieling geboren

Toen die stressvolle ochtend om alles voor elkaar te krijgen voorbij was, kon ik ’s middags rustig starten in het gezin. Net zoals twee jaar geleden stond ik al bij het huis te wachten op hun thuiskomst, maar het loopt toch altijd anders als een gezin ontslagen wordt uit het ziekenhuis. Het enige voordeel van nu was dat het overdag was en niet midden in de nacht met regen en onweer. Daar kwamen ze dan, de hele achterbank van het busje vol met de mannen in hun Maxi-Cosi. Gelukkig waren er handen genoeg om ze naar binnen te tillen. 

Bij thuiskomst was het direct tijd voor de voeding. Voordat ik het hele verhaal van de bevalling had gehoord waren de mannen al verschoond en zaten we op de bank met de mannen op schoot, ieder zat een flesje te geven. Het voordeel was dat het twee jaar geleden was dat ik bij ze thuis was en dat je daardoor alles zo weer op pakt. Geen eerste kennismaking en ik wist alles nog te vinden. En met grote zus erbij was het gezin weer compleet en kon de kraamtijd thuis beginnen.

Kraamweek drieling

De eerste dagen was het zoeken; Hoe doen we het met de voeding? Hoe maken we het klaar? Hoe voed je er drie als je alleen bent? En wat doen we met slapen overdag? Voor elke vraag kwam een oplossing. De tijden van voeden vanuit het ziekenhuis hielden we gewoon aan, de hoeveelheid ook. We maakten de afspraak dat als de eerste zich meldt voor voeding, de anderen mee gaan. Wegen deden ze in het ziekenhuis op vaste dagen, dat hielden wij ook aan. Het gewicht bepaalde of we de voeding verhoogde met 5 ml. Toen de baby senseo tevoorschijn kwam, ging het maken van de flesjes nog makkelijker. Zo ontstond het ritme van om de drie uur verschonen, voeden, uitbuiken en dan weer slapen. 

Op de tweede volledige zorgdag hebben we de mannen na de voeding van half 12 in hun eigen bedjes boven gelegd, zodat grote zus kon zien dat ook zij boven gingen slapen. Zo werd het voor haar ook makkelijker om in haar eigen bedje haar middagslaapje te doen.

Tijdens de kraamweek heb ik het gezin ontlast door zorg te dragen voor het huishouden, de was en natuurlijk de begeleiding en verzorging van de drie mannetjes. Het was niet extra druk, als zou je het wel verwachten. Het voedmoment is eventjes in drievoud, maar binnen een half uurtje lagen de mannen alweer te rusten in hun nestje. We hadden genoeg tijd voor een badmoment en er was genoeg aandacht voor de grote zus. De administratie vergde wel meer tijd, drie keer de gegevens van de kinderen invullen plus het verslag van de moeder. Je wilt natuurlijk dat het gezin een mooi naslagwerk heeft om na de kraamtijd nogmaals in terug te bladeren.

Kraamweek drukte

Ik heb elke dag naast deze bijzondere zorg iets extra gedaan. In zes dagen tijd heb ik zes kindjes in mijn handen gehad. Ondanks de drukte in kraamzorgland had ik het voor geen goud willen missen! Wanneer krijg ik weer de kans om bij een drieling te kramen? Mocht de planning morgen bellen en zeggen: “Pauline er komt een drieling thuis.”, dan zeg ik: “Kom maar op… we gaan er weer voor!”.

 

Foto’s met toestemming van het gezin.

*Bedankt nog voor de collega’s die mijn twee nachtwachten hebben overgenomen!
Liefs, KraamZus Pauline (@kraamzuspauline).

 

Liefs KraamZus

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *