Doula Olga: bevallen in bad

Je hoort het de laatste tijd steeds vaker, vrouwen die er voor kiezen om gebruik te maken van een bevalbad tijdens de geboorte van hun kindje. En dat is niet zomaar. Het warme water kan je namelijk ontzettend helpen tijdens de bevalling.  

Je kunt dus met recht spreken van een trend op het gebied van geboortes. Nou betekent dit natuurlijk niet dat je voor een badbevalling zou moeten kiezen, puur omdat veel vrouwen het doen of omdat het hip is. Kies ervoor als het jou écht aanspreekt. Alleen jij weet wat bij jou past. Aan de andere kant hoor ik ook regelmatig dat vrouwen er juist niet voor kiezen omdat  het een gedoe’ is of dat het wellicht niet gaat lukken die watergeboorte. Daarom is het goed om je erin te verdiepen voordat je een keuze maakt.  

Graag vertel ik je meer over wat de voordelen zijn van het warme water tijdens je bevalling. Want ja, nadelen zijn er eigenlijk niet. Het ‘gedoe’ valt namelijk reuze mee. Als ik dan een nadeel zou moeten noemen, is het dat het uiteraard geld kost om een bevalbad te huren of zelf aan te schaffen. Maar dat is het achteraf meestal meer dan waard geweest, geven veel vrouwen aan. Verder zou het een teleurstelling kunnen zijn als het om wat voor reden dan ook niet lukt om in bad te bevallen. Alhoewel, ik vind dat het al meer dan geslaagd is wanneer je profijt hebt gehad van het warme water om je weeën goed op te kunnen vangen. Los van het feit of je kindje dan wel of niet in het water geboren wordt.  

Vorige week mocht ik als doula weer getuige zijn van een badbevalling. En elke keer als ik zie wat het warme water doet met een barende vrouw, ben ik er weer van overtuigd; dit zou elke zwangere vrouw moeten weten! Het is prachtig om te zien hoe het warme water vaak direct zorgt voor meer ontspanning in het lichaam. Door de ontspanning maakt je lichaam makkelijker endorfine aan (lichaamseigen pijnstillers) en daarmee zorgt het voor minder pijn. De ontspanning zorgt daarnaast voor een beter herstel tussen de weeën door, waardoor je het makkelijker vol kunt houden.  

In het bad kun je makkelijker bewegen. De opwaartse druk van het water zorgt ervoor dat je je gedragen voelt en dat je makkelijker van houding kunt wisselen, wat weer een gunstig effect heeft op het verloop van je bevalling. Bij lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld bekkenpijn is het bad vaak een uitkomst.  

Als je gebruik maakt van een bevalbad heb je een kleinere kans op een knip of een scheur. Door het warme water zijn je weefsels beter doorbloed en rekken beter uit.  

Vrouwen ervaren vaak meer autonomie in een bevalbad. Je hebt letterlijk je eigen persoonlijke ruimte, waardoor je je beter kunt afsluiten en makkelijker in een ‘bubbel’ terecht komt.  

Vrouwen die gebruik maken van een bevalbad hebben gemiddeld genomen een vlottere bevalling. Doordat je baarmoeder beter doorbloed is en je door de ontspanning meer bevalhormoon aanmaakt (oxytocine), trekt je baarmoeder makkelijker samen. Door deze ontspanning zijn de weefsels in je bekkengebied ook zachter, waardoor je baby beter kan zakken. Deze druk van het hoofdje op je baarmoedermond zorgt voor een vlottere ontsluiting.  

Tot slot werkt jouw ontspanning door naar je baby. Hierdoor heeft je kindje een rustige start. Als je kindje uiteindelijk in het water geboren mag worden, is dit voor hem of haar ook nog eens een hele zachte en geleidelijke overgang.  

Wil je meer weten over bevallen in bad? Of twijfel je of het iets voor jou is? Maandelijks geef ik een gratis webinar over dit onderwerp, waarin ik nog veel meer info met je deel. Je kunt je aanmelden via de site van Baby & Co. 

Fotocredits: Mamaliefdefotograaf

Liefs Olga

Over Olga

Olga ter Hart geeft diverse zwangerschapscursussen (Baby & Co) en begeleidt daarnaast als doula ook ouders tijdens de bevalling. Met haar cursussen bereidt zij aanstaande ouders zo optimaal mogelijk voor op de geboorte van hun kindje. Door ze mee te nemen in alle keuzes en opties rondom de bevalling, door ze te vertellen over alles wat je kunt en mag verwachten, maar ook door het aanleren van diverse ademhalings- en ontspanningstechnieken. Er is altijd een cursus die bij jou past!

Alle blogs van Olga →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

  1. Esther op zegt:

    Helaas heb ik geen positieve ervaring met het bad: ik ging in een half uur van 4 naar 9 cm ontsluiting. Veel te snel en veel te pijnlijk. Door de ontspanning? Of was het zonder bad ook zo gegaan? Geen idee.. maar een volgende keer geen bad voor mij

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *