Doula Olga: natuurlijke pijnbestrijding tijdens de bevalling

Bevallen doet pijn. Dat is tenminste wat de meeste vrouwen ervaren. Maar wist je dat deze pijn een functie heeft? En dat er best veel dingen zijn die je kunt doen om de pijn beter te kunnen verdragen?
De pijn die je voelt als je bevalling begint laat je weten dat je een veilige en rustige plek moet opzoeken om je kind geboren te laten worden. De pijn zorgt er tevens voor dat je lichaam endorfine gaat aanmaken. Endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller. Hoe krachtiger de weeën worden, hoe meer de hersenen worden geprikkeld om endorfines aan te maken. Door de endorfine is de baarmoeder ook ontvankelijker voor oxytocine, het hormoon dat weeën veroorzaakt en de ontsluiting bevordert. Pijn zorgt er dus ook voor dat de geboorte sneller verloopt.  Maar wat kun je nu doen om ervoor te zorgen dat je lichaam deze endorfines flink gaat aanmaken? Onderstaand een aantal tips die je hierbij kunnen helpen.

Ontspanning

Misschien wel het allerbelangrijkste tijdens de bevalling: ontspanning! Doordat je je meer ontspant tijdens de bevalling, span je je spieren minder aan, laat je de wee toe en ervaar je minder pijn. Hoe harder je je tegen een wee verzet, hoe meer pijn je ervaart. Dit wordt ook wel de vicieuze pijncirkel genoemd: pijn, je verzet je tegen de pijn, je verkrampt, je spieren spannen aan, je ervaart meer pijn, je spant je nog verder aan. Door al die pijnlijke weeën kan het bijna onmogelijk lijken om te ontspannen. Maar wanneer je je niet verzet tegen de pijn, je je eraan overgeeft, maakt je lichaam endorfine aan. De combinatie van oxytocine en endorfine zorgt ervoor dat je in een roes terecht komt. Hierdoor kun je je afsluiten van de buitenwereld en voel je minder pijn, ongemak of schaamte. Angst daarentegen remt de aanmaak van endorfine. Uit onderzoek blijkt dat er geen moment is in een mensenleven waarop er zoveel endorfines aanwezig zijn als bij de bevalling.

Ademhaling

Bij zwangerschapscursussen leer je ademhalingstechnieken die je helpen met de pijn om te gaan. Met een rustige, lage ademhaling voorzie je je baarmoeder van voldoende zuurstof, waardoor deze beter kan samentrekken en de weeën minder pijnlijk zijn. . Door je te concentreren op een ontspannende ademhaling, breng je je zenuwstelsel tot rust en voorkom je de aanmaak van stresshormonen. Daarnaast zorgt focus op je ademhaling voor afleiding van de pijn. Een kalme ademhaling voorkomt ook dat je gaat hyperventileren en in paniek raakt.

Vrij bewegen

Dankzij films en series is het beeld dat liggend op je rug de beste houding is om te bevallen.  Maar er zijn veel meer houdingen, die je beter helpen de ontsluitingsweeën op te vangen en het persen makkelijker maken. Veel vrouwen ervaren vaak juist meer pijn als zij op hun rug liggen tijdens de bevalling.  Probeer verschillende houdingen uit en doe vooral wat goed voelt, je lijf geeft deze signalen namelijk niet voor niets af. Op deze manier kan je kindje zijn/haar beste positie opzoeken en kun jij makkelijker je weeën opvangen. Beval je medisch in het ziekenhuis? Vraag dan om een draadloos CTG zodat je bewegingsvrijheid hebt.

Warmte

Warmte ontspant de spieren, waardoor je barende lijf beter kan doen wat nodig is en dit minder pijnlijk is. Een warme kruik of pittenzak tegen je onderrug of buik geeft ook vaak verlichting. De warme straal van de douche tegen je buik of rug kan goed helpen de pijn te verlichten.

Bevalbad

Niet voor niets kiezen vrouwen steeds vaker voor een bevalbad tijdens hun bevalling. Het warme water zorgt voor ontspanning en verzacht de pijn. Vrouwen die gebruik maken van een bevalbad tijdens hun bevalling, bevallen gemiddeld anderhalf uur vlotter en maken minder vaak gebruik van medicinale pijnbestrijding blijkt uit onderzoek. Meerdere malen heb ik met eigen ogen mogen zien hoe een bevalbad het verschil kan maken tijdens een bevalling. De ontspanning die over het gezicht glijdt zodra een vrouw het bad instapt, is magisch!

 

Fotocredits: Mamaliefdefotograaf

Massage

Als je partner massage toepast, gaat het vooral om liefdevolle aanrakingen en de ondersteuning die daarvan uitgaat. Massage zorgt er namelijk voor dat er endorfines vrijkomen. Door bijvoorbeeld de spieren van de onderrug te masseren, ontspannen ze meer. Gespannen spieren daarentegen kunnen de pijn versterken.

Tens

De Tens is een apparaatje met vier elektrodes welke je op je rug aanbrengt. De Tens geeft via deze elektrodes een zacht stroompulsje en stimuleert zo de aanmaak van endorfine. Tijdens de weeën schakel je door een druk op de knop over naar de Boost-stand, deze blokkeert de pijnprikkels waardoor je minder weeënpijn voelt. Onderzoek heeft aangetoond dat TENS in meer dan 80% van de gevallen werkzaam is. De Tens heeft geen bijwerkingen en is veilig voor jou en je baby. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de huur van een Tens vanuit het aanvullend pakket.

Doula

Dit is een geboortecoach die is opgeleid om zwangere vrouwen te begeleiden voor, tijdens en na de bevalling. Een doula voert geen medische handelingen uit, maar is alleen gericht op de emotionele en fysieke ondersteuning. Een doula steunt, stelt gerust, geeft zelfvertrouwen, moedigt aan, masseert en haalt het beste in jou naar boven. Een doula is onafgebroken aanwezig tijdens je bevalling. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die continue begeleiding krijgen tijdens de bevalling, minder behoefte hebben aan pijnbestrijding en gemiddeld een kortere bevallingsduur hebben. Bovendien kijken zij vaker positief terug op hun bevalling.

Vraag je je nu af, maar hoe doe ik dat dan, ontspannen tijdens de bevalling? Of hoe moet ik dan ademhalen? Welke houdingen zijn er allemaal mogelijk? Wat zijn fijne massagetechnieken? Zeker voor bevallen geldt; kennis is macht en ook; een goede voorbereiding is het halve werk. Zoek een fijne geboortecursus die bij je past. In elke cursus komen deze items namelijk uitgebreid aan bod! Daarnaast verhoogt een goede voorbereiding je kans op een positieve ervaring. Een fijne geboorte ervaring gewenst!

Liefs Olga

Over Olga

Olga ter Hart geeft diverse zwangerschapscursussen (Baby & Co) en begeleidt daarnaast als doula ook ouders tijdens de bevalling. Met haar cursussen bereidt zij aanstaande ouders zo optimaal mogelijk voor op de geboorte van hun kindje. Door ze mee te nemen in alle keuzes en opties rondom de bevalling, door ze te vertellen over alles wat je kunt en mag verwachten, maar ook door het aanleren van diverse ademhalings- en ontspanningstechnieken. Er is altijd een cursus die bij jou past!

Alle blogs van Olga →

Reacties op deze blog

Discussie zien we graag, maar wel met respect voor elkaar. Je kunt reageren met achterlating van je e-mailadres en je voor- en achternaam. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 400 woorden. Upload geen foto’s groter dan 500kb!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *