Daar zit je dan: net bevallen, met je baby op je arm. Je baby ligt graag op je arm. Of tegen je aan. Het wegleggen voelt tegennatuurlijk, maar ja… ‘verwen ik het dan niet teveel?’ ‘het moet toch in het eigen bedje kunnen slapen?’ ‘hoe moet dat dan straks als ik weer aan het werk ga?’ ‘huilen is goed voor de longen’. Zo zijn er nog tientallen dooddoeners voor jouw moedergevoel en oerinstinct, want het enige dat écht juist is, is je baby bij je dragen. Dat kun je naar eigen wens en inzicht doen. Sommige baby’s willen heel veel bij je zijn, terwijl andere baby’s een box, de wandelwagen of het eigen bedje ook prima vinden. De kunst is om je eigen weg daarin te vinden.
Kindje bij je houden
Het fijne aan een draagdoek of ergonomische drager is dat je de mogelijkheid hebt om je kindje bij je te houden (waar het over het algemeen rustig is) en dat jij toch de dingen kan doen die je graag zou willen doen. Dat begint misschien bij het huishouden of het uitlaten van de hond, maar je kan ook prima met je pasgeboren baby in de draagdoek lekker uit eten of een fijne boswandeling maken.
Stel je voor dat jouw kindje (verborgen) reflux heeft en je het elke keer na een voeding 30 minuten rechtop moet houden: in een draagdoek is dat geen enkel probleem. Zo kun jij toch weer door met de ‘dagelijkse gang van zaken’.
Vaak is er dan nog één obstakel: welke draagdoek of ergonomische draagzak moet je dan kiezen? Welke is goed voor je kindje én – héél belangrijk! – ook voor jou? En hoe ga je dan om met vier of vijf meter aan stof… Er zijn een aantal kenmerken aan de ergonomische draaghouding. Je kindje moet allereerst dicht tegen je aan zitten, verticaal (rechtop).
Natuurlijke houding, rugje baby bol
In de draagdoek of drager moet je kindje het rugje bol kunnen maken. Dit is de natuurlijke houding van je baby. Tot slot is het nekje van je kindje ondersteund en zijn de benen van je baby uit (!) de draagdoek of drager van knie tot knie ondersteund.
Bespreek het met andere ouders
Anno 2016 zijn er steeds meer ouders die weten hoe je je kindje veilig kan dragen. Ga eens bij hen ten rade als je er niet alleen uitkomt. Daarnaast zijn er draagconsulenten die je kunnen helpen met het aanleren van een knoop, maar bovenal geven zij je het vertrouwen dat datgene wat jij doet met je baby veilig is. Heel veel draagplezier!
Trees Blom
Draagconsulent – Achterhoek, de Liemers en Arnhem e.o.